Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalistky promarnily první postupový mečbol, v Rize podlehly o šest bodů Itálii

České basketbalistky v kvalifikaci mistrovství Evropy v Rize poprvé neuspěly. Svěřenkyně trenéra Štefana Svitka prohrály s Itálií 63:69 a promarnily první možnost zajistit si účast na závěrečném turnaji. Šanci na předčasný postup českému výběru dal nečekaný výsledek druhého utkání skupiny, ve kterém Rumunsko prohrálo 74:91 s Dánskem.

Trenér basketbalistek Štefan Svitek
zdroj: ČT4 autor: Michal Kamaryt

Reprezentantky, jež kvalifikaci zakončí v únoru duely proti Rumunsku a Dánsku, mají po čtyřech kolech sedm bodů stejně jako Itálie. Dánsko a Rumunsko mají po pěti bodech.

Na mistrovství, které příští rok přivítají Francie a Španělsko, postoupí vítězové devíti skupin a pět nejlepších týmů z druhých míst.

Češky nastoupily i s uzdravenou pivotkou Reisingerovou, která nedohrála páteční duel proti Dánsku kvůli zranění kotníku.

Od začátku ovšem tahaly za kratší konec a měly především problémy s velmi agresivní obranou Italek. První čtvrtinu ještě díky střeleckému výkonu Elhotové vyhrály 19:16, ale do druhé vstoupily sérií 0:8 a do druhého poločasu nastupovaly za nepříznivého stavu 32:35.

Je nám líto, video expirovalo.
České basketbalistky na Itálii nevyzrály

Po přestávce sice český celek přidal, ale Italky si i díky častým ztrátám a nedůrazné obraně soupeřek udržovaly těsný náskok a do závěrečného dějství vstoupily s vedením 50:47.

Svitkovy svěřenkyně poté sice stáhly ztrátu na rozdíl dvou bodů, ale s přehledem hrající Italky drama nedovolily a vedení navýšily až na devět bodů.

Nejlepší střelkyní českého týmu, kterému v Rize chyběla řada opor v čele s kapitánkou Hejdovou, byla stejně jako v pátek Elhotová s 25 body.

Dvanáct bodů zaznamenala Reisingerová a deset Březinová, která navíc přidala 11 doskoků. Italskou nejlepší střelkyní byla s 20 body Beatrice Atturaová.

Itálie - Česko 69:63 (16:19, 35:32, 50:47)

Nejvíce bodů: Atturaová 20, Zandalasiniová 12, Carangelová 11 - Elhotová 25, Reisingerová 12, Březinová 10. Fauly: 16:21. Trestné hody: 17/12 - 8/8. Trojky: 9:7. Doskoky: 26:40.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články