Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Basketbalistky přesvědčivě vyhrály nad Irskem a mají první kvalifikační výhru

České basketbalistky potvrdily v kvalifikačním utkání o postup na mistrovství Evropy 2023 roli favoritek a zvítězily na hřišti Irska 70:54. Nejlepší střelkyní týmu se stala s 12 body Julia Reisingerová, Veronika Voráčková přidala 11. Irky vedla s 12 body Sorcha Tiernanová.

Svěřenkyně trenéra Štefana Svitka zaznamenaly první výhru a jsou třetí ve skupině I, kterou vede Bělorusko. To dnes vyhrálo po prodloužení nad Nizozemskem 83:72. Na finálový turnaj, který hostí Izrael a Slovinsko, postoupí jen vítězové deseti kvalifikačních skupin a čtyři nejlepší celky z druhých míst.

"To nejdůležitější je, že jsme zvítězili a bereme si domů dva body," řekl novinářům Svitek. "Některé nové hráčky mají za sebou první kontakt v reprezentaci a věříme, že budou v dalších oknech zase více vědět, co je čeká. Máme na kontě jednu výhru, jednu prohru, ale čeká nás ještě hodně práce, aby se tento tým dostal na vyšší úroveň a hrál lepší basket," uvedl reprezentační trenér.

Češky se po úvodní prohře s Běloruskem (60:66) musely tentokrát obejít bez nemocné Terezy Vyoralové a kapitánky Renáty Březinové, jež se po dohodě vrátila do svého klubu Tarbes. Pomyslnou pásku za ni převzala rozehrávačka Petra Záplatová.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky vyhrály v Irsku 70:54 a mají první kvalifikační výhru

Národní tým zahájil duel v bouřlivé atmosféře nervózně a po několika nepovedených útocích spoléhal na přihrávky pod koš pro Reisingerovou. Důležitý přínos měla od začátku také Záplatová, jež nasbírala za pět minut čtyři zisky. Uklidnění přinesl příchod Petry Holešinské a dvěma trojkami nastartovala šňůru 11 bodů. Češky tak úvodní část vyhrály 23:10.

"Mlelo se to hodně. V první půli na nás nepískali skoro nic. Asi je to naturel jejich hráček, zřejmě vyrůstaly s nějakým lakrosem nebo ženským ragby a bylo to trochu vidět. Rozhodčí nechtěly pískat tolik faulů, tak to pouštěly. Naše hráčky se tomu ale měly přizpůsobit a ne ztrácet míče při jakémkoliv větším tlaku nebo bodyčeku," podotkl Svitek.

Svitkův tým pokračoval i ve druhé části v důrazné defenzivě a vybudoval si osmnáctibodový náskok. Irky sice v závěru čtvrtiny manko stáhly, ale v tu chvíli je přibrzdilo zranění nejlepší střelkyně Maury Fitzpatrickové. V té době osmibodová střelkyně opustila hřiště s pomocí lékařů a do duelu už nezasáhla. Češky odešly do šaten s náskokem 16 bodů. Oboustranně důrazný styl hry se promítl i v počtu ztrát, kterých Irky měly 19 a Češky jen o šest méně.

To se Svitkovi nelíbilo. "Hrajeme spoustu situací, kde se střetly dvě rovnocenné hráčky, my si je neumíme přebrat, zakřičet a vykomunikovat? Je potřeba, aby na tom děvčata dál pracovaly, ale k tomu jsou potřeba víc než čtyři tréninky. Z mé pozice je to tak apel na kluby a jejich trenéry," prohlásil zkušený kouč.

Domácí celek ve druhé půli nic nevzdal a vedle Claire Meliaové ho dostala do hry dvěma rychlými trojkami Thieranová. Trenér Svitek si tak za stavu 46:33 vzal oddechový čas. Češky pak po trojce Julie Pospíšilové a dalším bodům Reisingerové získaly zpět jistotu a i do závěrečné části si držely šestnáctibodový trhák.

Irky se snažily dalšími trojkami zápas zdramatizovat a fanoušci v Dublinu je hnali za snížením, hostující favorit už ale v závěru drama nepřipustil a po trefách Voráčkové a Šípové nápor definitivně zlomil. Češky nakonec vyhrály o 16 bodů a získaly první výhru v boji o Euro.

Svitek přesto s výkonem spokojený nebyl a poukazoval na 20 ztrát. "Bylo jich moc. Nebo jsme měli za první poločas pět útočných doskoků a za druhý jen jeden. Do závěrečných minut jsem pak vypustil další sestavu a nevím, jestli se jim nechtělo, nebo zda si váží, že hrají za národní tým, nebo ne, ale dostaly šňůru 1:10. Mluvíme tu mladých hráčkách, že je super, že se chytly, ale ať jdou na hřiště a ukážou to," doplnil Svitek.

Další dva duely čekají Češky v listopadu příštího roku, nejprve nastoupí v Nizozemsku a poté na palubovce Běloruska. "Já bych to nyní přesunul na kluby. Ať právě tam reprezentantky pracují, dostávají hodně prostoru a ať berou na sebe zodpovědnost a zlepšují se. Mohly tu zjistit, že mezinárodní basketbal je tu tvrdší než byly zvyklé z domácí soutěže. Je to i apel na trenéry," dodal Svitek.

Irsko - ČR 54:70 (10:23, 21:37, 38:54)

Kvalifikace basketbalistek o postup na mistrovství Evropy 2023 - skupina I:

Irsko - ČR 54:70 (10:23, 21:37, 38:54)

Nejvíce bodů: Tiernanová 12, Meliaová 10, Fitzpatricková 8 - Reisingerová 12, Voráčková 11, Holešínská 9. Fauly: 17:21. Trestné hody: 17/13 - 24/16. Trojky: 9:6. Doskoky: 37:34.

Bělorusko - Nizozemsko 83:72 po prodl. (16:21, 34:36, 47:50, 67:67).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články