Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Basketbalistky nabírají v Krkonoších sílu před MS

Špindlerův Mlýn - Patnáctikilometrová pěší túra z Medvědína přes Horní Mísečky do Špindlerova Mlýna, jindy třeba dvoufázová příprava v jilemnické hale, intervalové tréninky pod vedením kondičního kouče Aleše Kaplana nebo také společné "teambuildingové" sjíždění horské dráhy. Nabitý a pestrý program mají české basketbalové reprezentantky při svém soustředění v Krkonoších. "Makáme tady, ale já si to po té pauze všechno skvěle užívám," líčila podkošová hráčka Michaela Ferančíková, která se k basketbalu vrací po roční pauze. Na soustředění do Špindlerova Mlýna vyrazila i s půlročním synem Matějem.

Basketbalistky věří, že v Krkonoších naberou sílu a ještě víc utuží svůj tým, který touží po úspěchu na podzimním domácím mistrovství světa. "To, jakou budeme mít partu, může o mnohém rozhodnout. A zatím z toho mám výborný dojem," řekl trenér Lubor Blažek. Reprezentantky také už třeba vědí, kdo je povede do bojů na mistrovství jako kapitánka. Trenér Blažek už v předstihu "ukázal" na rozehrávačku a tahounku Brna Hanu Horákovou. "Spolupráce s ní je fantastická. Rozhodl jsem o tom sám a ostatní holky to jednoznačně akceptovaly. Je dobře, že kapitánku máme takhle brzo zvolenou, aspoň nebudou žádné spekulace," věřil Blažek.

Ten má reprezentační tým pod dohledem už třetím týdnem. Na "povel" má sedmnáct hráček, pouze Jana Veselá si plní povinnosti v zámořské WNBA v Seattlu. Poprvé od roku 2001 je třeba v družstvu rozehrávačka Veronika Bortelová. "Byl to pro mě trochu šok, když mně trenér Blažek už někdy v zimě naznačil, že bych se mohla vrátit," uvedla Bortelová.

Je nám líto, video expirovalo.
Hráčky se připravují na MS

Nejprve se basketbalistky sešly v Lázních Bělohrad, pak ještě únavu z dlouhé sezony vyháněly u moře v Tunisu. A tam si prý užily i hodně legrace. Hlavně se o ni staral kondiční trenér Kaplan. Celé družstvo včetně trenérů a členů realizačního týmů třeba rozdělil na třetiny, které pak převáděly učebnicový trojhlasý kánon. "Mám takové věci dlouhodobě ověřené, třeba ještě z dob, kdy jsem jezdil na tábory. Pomůže to stmelit partu, všichni se zapojí a také je u toho sranda," prohlásil Kaplan.

Hráčky absolvují dlouhé hřebenovky i jízdu na bobové dráze

V Krkonoších jsou basketbalistky od neděle a na horách jim už tolik do smíchu není. Kaplan je znovu důležitou postavou. Sice už nevymýšlí tolik legrácek, ale zase je ve svém živlu při sestavování kondiční přípravy. Včera za ním třeba tým pospíchal při dlouhé hřebenové túře. "Nezdá se to, ale přišly jsme zpátky na hotel pěkně unavené. Ale strašně mě to baví, klidně bych to dělala dva týdny v kuse," popisovala rozehrávačka Markéta Bednářová. Do výšlapů se zapojují i trenéři. "Kolega Kaplan to pořádně hnal. Nejprve jsem vlál na chvostu, ale nakonec jsem dorazil uprostřed pelotonu. Byť řádně vyšťavený," přitakal Blažek. Před odpoledním tréninkem v hale zase hráčky hledaly rozptýlení na bobové dráze nedaleko svého hotelu Harmony. "Málem jsem z toho vyletěl," ošíval se asistent trenéra Ivan Beneš.

Zatímco část basketbalistek si užívala na dráze, Michaela Zrůstová pod Kaplanovým dohledem absolvovala na travnatém prostranství před hotelem, z nějž je krásný výhled na sjezdovku ve Svatém Petru, individuální trénink. Kvůli tomu, že odpolední jednotku nestíhala, protože se chystala odjet do Brna, kde ji v závěru týdne čekají státnice na pedagogické fakultě. Studijní vysokoškolské povinnosti v týdnu čekají i Kateřinu Zohnovou, Terezu Peckovou a Kateřinu Elhotovou. "Počítali jsme s tím, že si holky tyto věci ještě musí vyřídit. Ale také jsme chtěli, aby to měly vyřešené co nejdříve," řekl trenér Blažek.

Basketbalistky už pomalu najedou na klasický přípravný režim

V příštím týdnu je čekají v Trutnově tři utkání s Čínou, což bude pro český tým po úvodním modelovém utkání v Tunisu první vážnější prověrka. Kvůli ní trenér Blažek částečně upravil i model současného soustředění v Krkonoších, kde zařadil do přípravy více klasických basketbalových tréninků v hale v Jilemnici na úkor atletické dřiny. "Chceme proti Číně být solidně připravení, ale holky dostanou na víkend individuální plány, takže nebudeme pozadu. Navíc jsou to velké profesionálky, i samy na sebe dobře dohlédnou," řekl Blažek. Basketbalistky skončí v Krkonoších ve čtvrtek odpoledne a znovu se sejdou příští pondělí ráno v Trutnově. V úterý, ve středu a ve čtvrtek vyzvou Čínu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články