Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Basketbalistky jdou na Řekyně, výhra by přiblížila vytoužené čtvrtfinále

Debrecín – Nezbývá než zvítězit. Pokud chtějí české basketbalistky pomýšlet na postup do čtvrtfinále, potřebují nutně porazit Řecko. Klíč k úspěchu by měl ležet zejména v útoku, jelikož soupeř se dosud na turnaji prezentoval vynikající obranou, která potrápila i favorizovanou Francii. Přímý přenos utkání Česko - Řecko sledujte dnes od 17:55 na ČT sport a na našem webu.

Sport
zdroj: ČT4

Pokud by se povedlo Řecko porazit, Češky už by byly jednou nohou ve čtvrtfinále, a v případě, že jim nahrají i ostatní výsledky, mohly by si dovolit i prohrát závěrečný zápas s nevyzpytatelným Tureckem. Naopak prohra s Řeckem by postup posunula spíše do oblasti teorie.

"Neříkám hop, když jsme ještě nepřeskočili. Vítězství nad Běloruskem nás samozřejmě v úvahách posouvá dál, ale čekají nás ještě dva těžké zápasy a všechno ještě může být úplně jinak. Máme to ale ve svých rukou," řekl trenér Blažek.

Češky se stále lepší

Svěřenkyně trenéra Lubora Blažka zatím na turnaji předvádějí zápas od zápasu lepší výkony a sebevědomí si zvedly zejména středeční výhrou 73:70 nad dosud neporaženým Běloruskem, o které rozhodla trojkou v poslední vteřině Alena Hanušová.

"Je to nakopnutí našeho sebevědomí. Víme, že můžeme hrát i s těmito soupeři. Věřím, že nás to neukonejší, ale že se o to naopak opřeme, eliminujeme chyby, protože jinak vypadáme docela dobře," řekla Kateřina Elhotová, která je s průměrem 17 bodů na zápas nejlepší českou střelkyní na turnaji a pátou nejlepší mezi všemi hráčkami na šampionátu.

Řekyně excelují v obraně

Právě na ni a na Hanušovou bude český výběr znovu spoléhat proti Řecku, které na šampionátu v průměru dostalo pouze 58 bodů na zápas, což z něj dělá třetí nejlépe bránící tým. A to si Řekyně navíc průměr pokazily 82 inkasovanými body od Běloruska. Dokonce Francouzky, které obhajují stříbrné medaile, daly Řecku pouze 51 bodů a vyhrály jen díky tomu, že samy ubránily soupeře na 42 bodech.

"Moc je neznám, ale vypadá to, že velmi dobře brání. Takže i my musíme zlepšit naši obranu," řekla kapitánka Veronika Bortelová. "Řecko mě překvapilo, že vůbec postoupilo ze skupiny. Těží z toho, že hrají jednoduchý basketbal a mají výborné individuality, jako je Styliani Kaltsiduová," řekla Hanušová.

Právě Kaltsiduová patří ve 32 letech k lídrům Řecka. Využívá zkušenosti z Bourges a Tarbes a snaží se zacelit mezeru po veteránce Evanthii Maltsiové. Bývalou hráčku USK Praha na turnaj nepustilo zranění. Mezi další opory patří hráčka Orenburgu Zoi Dimitrakuová, která Francii nastřílela 16 bodů. Pod košem bývá důrazná Artemis Spanuová, která však má nejvíce ztracených míčů na turnaji, čehož by Češky mohly využít. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články