Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalistky dorazily do Debrecínu. Na Bělorusky si věří

Debrecín - Český tým po pondělním večerním postupu do osmifinále nastoupil ráno do autobusu a vydal se na cestu z Temešváru do maďarského Debrecínu. A jelikož řidič uplatňoval rumunský agresivní styl jízdy, cesta byla rychlejší, než se čekalo. V 16:30 už byly hráčky na úvodním tréninku v Debrecíně. První zápas v nové hale sehrají Češky ve středu od 18:00 s dosud neporaženým Běloruskem, se kterým před odjezdem na turnaj dvakrát těsně prohrály v přípravě. Přímý přenos odvysílá náš web.

"Vzhledem k cestování je to takový ztracený den, ale holky jsou profičky, jsou zvyklé. Je to hlavně o regeneraci, hodně prostoru bude mít Aleš s kondicí. Rozběhá je, protáhne je a na závěr střelba, aby si holky navnímaly prostor v hale," popsal asistent trenéra Ivan Beneš.

Oproti hale v Temešváru je Fönix moderním multifunkčním stánkem postaveným v roce 2002. S kapacitou 8500 diváků je to druhá největší hala v Maďarsku. Pojmenována je po bájném ptáku Fénixovi, který je symbolem Debrecínu. "Je třeba si na halu zvyknout. Jsou tu jiná světla, navíc jeden koš je do diváků a druhý do zdi, což také ovlivňuje orientaci. Ale pro všechny týmy je to stejné," řekl Beneš.

Velkými strašáky jsou prázdná hala a nerovná palubovka

Vzhledem ke kapacitě panují obavy, jaká bude atmosféra, jelikož už v Rumunsku chodily jen stovky fanoušků a navíc obě pořadatelské země už vypadly. "Je to velká hala, čehož se docela obávám, protože v Rumunsku nechodilo moc fanoušků, takže doufám, že nebudeme hrát před prázdnou halou. Uvidíme," řekla pivotka Ilona Burgrová. "Přiznám se, že nevím, jak je na tom Debrecín a basketbal, jestli si to město vezme za své. Trochu se toho obávám, ta hala je opravdu velká na tuhle část šampionátu," dodala.

Velké starosti trenéru Luboru Blažkovi dělaly nerovnosti palubovky. "Palubovka je sestavovaná a je vidět, že utrpěla nějaké šrámy při přepravě. Doufáme, že ty díry, které tam jsou a jsou docela nebezpečné, pokud by na ně někdo spadl, se podaří zalátat nebo zatmelit," řekla Burgrová.

Bělorusko – evropská špička

Hned na úvod osmifinálové fáze Češky čeká nesnadný úkol. "Příprava ukázala, že s nimi můžeme hrát a že se dají porazit. Ony mají všechny posty obsazené vynikajícím způsobem. Ať už jsou to pivotky Levčenková a Veremejenková, které jsou evropské star, či Snicinová s Lichtarovičovou a Hardingovou na perimetru," řekl Beneš.

"Je to jeden z nejlepších evropských týmů, nemění se roky a teď zjistili, že je tlačí bota na rozehrávce, tak si koupili Američanku Hardingovou, která to ještě zkvalitnila. Pro nás patří Bělorusko k aspirantům na medaile. Přesto na ně jdeme se vztyčenou hlavou," dodal.

Holky samá modřina

Komplikací pro realizační tým jsou přetrvávající zdravotní problémy. Zatímco Kateřina Elhotová a Kateřina Bartoňová snad už přemohly nemoc, Tereza Vyoralová znovu netrénovala kvůli problémům se zády, kvůli kterým přišla i o poslední zápas s Rumunskem. "Jinak jsou holky jen samá modřina. To je až úděsné, co na sobě mají," prohlásil Beneš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články