Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Basketbalistky chtějí Rusku oplatit porážku

Lodž - České basketbalistky si postupem do semifinále mistrovství Evropy v Lodži splnily cíl v podobě účasti v kvalifikaci o olympijské hry. Nyní však před sebou mají vicemistryně světa další cíl. Dnes chtějí Rusku oplatit porážku 55:69 z osmifinálové skupiny a po roce tak zopakovat postup do finále velkého turnaje. Loni se v domácím prostředí svěřenkyně trenéra Lubora Blažka nečekaně probojovaly do finále mistrovství světa, nyní mají na dosah podobný úspěch na evropském šampionátu. Utkání začne v lodžské Atlas Areně od 18:00. Přímý přenos vysílá ČT4 a Sportživě.cz.

Podle Blažka může basketbalistkám pomoci, že se po zajištění olympijské kvalifikace zbavily břemena a že se od týmu už teď víc nečeká. "Asi málokdo počítal s tím, že Česká republika bude bojovat o finále. Pro nás je ale hrozně důležité, že můžeme s jistotou říct, že jsme v kvalifikaci o olympijské hry. A to byl obrovský závazek. Teď už to bude o radosti a pocitu si užít basketbal, protože jeden cíl je splněn. A teď si to můžeme v klidu rozdat s Ruskem o finále," řekl Blažek.

Zároveň věří, že se jeho hráčky poučily z úvodního měření sil s Ruskem, které prohrály o čtrnáct bodů především vinou špatného prvního poločasu. "Právě tahle prohra s Ruskem ve skupině byla pro tým velice důležitá. Pochopili jsme, že bez nasazení a tvrdosti s Ruskem nemůžeme hrát. Pro nás je utkání s Ruskem obrovskou výzvou," prohlásil Blažek.


Podle něj Češky v prvním duelu Rusko podcenily, což se nyní nestane. "Mělo to z naší strany zvláštní nádech, protože jsme si mysleli, že je snadno porazíme, protože jsme je porazili v přípravě v Karlových Varech a navíc se zdálo, že Rusky na turnaji nehrají v pohodě a že jim chybí nasazení. A byla to pro nás velká škola a pochopili jsme, že to takhle nepůjde," dodal.

Také hráčky ubezpečují, že dnes to bude jiný zápas. "Budeme jim to chtít vrátit. To nám pomůže se vyhecovat. Důležitá bude zase obrana. Dávaly nám jednoduché koše, a to nesmíme dovolit. Ubránit je bude náš hlavní cíl," uvedla Petra Kulichová, která bude pod košem svádět těžké souboje s hvězdou ruského týmu Marií Stěpanovovou. Podle druhé pivotky Ilony Burgrové týmu pomohou poslední vítězství nad Litvou a Chorvatskem. "Musíme být proti nim mnohem drzejší. Zápasy s Litvou a Chorvatskem nám pomohly, abychom získaly větší pohodu a sebevědomí, a doufám, že to dokážeme přenést i do zápasu s Ruskem," podotkla. 

Rusko však v průběhu turnaje ukázalo velký nárůst formy. Až do utkání s Českem se trápilo, jeho poslední výkony však znovu připomínají typický ruský stroj, který je v semifinále mistrovství Evropy už posedmé za sebou. Ve čtvrtfinále s přehledem přehrály Lotyšsko 83:72 a znovu si tak zvedly sebevědomí. Navíc se jim dařilo jak pod košem, tak i střelba za tři body. Největším nebezpečím je rozehrávačka Daniločkinová, daří se i Kuzinové a Stěpanovové.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články