Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Basketbalistky chtějí na ME bojovat jako lvice. Pomohou nám fanoušci, věří

Praha – Česká basketbalová reprezentace žen se na domácím mistrovství Evropy v Praze a Hradci Králové bude hodně spoléhat na publikum. Národní tým složený většinou z méně zkušených hráček věří, že podpora fanoušků by mohla v těžkých zápasech přinést ovoce. "Je to trochu jako před maturitou, i kdyby byla příprava pětiměsíční," je v očekávání trenér Ivan Beneš. Přímé přenosy ze všech utkání ME v basketbalu žen odvysílá od pátku web ctsport.cz.

Tereza Vyoralová
zdroj: ČT4 autor: MIchal Kamaryt

"Máme ještě takové to, že jsme nevypilovali ještě tohle a tohle...," smál se Beneš. Příprava podle rozehrávačky Terezy Vyoralové nebyla zvlášť dlouhá, ona i její spoluhráčky se už ale na start evropského šampionátu velice těší. "Líbí se mi hlavně hala v Hradci Králové, která je pro hodně fanoušků," uvedla.

Palubovka na zimním stadionu podle ní není žádný problém ani novum. "Měli jsme tam už soustředění, abychom si na to zvykli a odehráli tam i dva dobré zápasy," řekla Vyoralová.

Zkoušelo se i v loňském roce. "A teď jsme využili šanci, že se palubovka postavila dřív a měli jsme tak nějaký náskok před soupeři. Něco podobného jsme sehráli i v Karlových Varech," připomněl trenér Beneš turnaj, kde po těsných porážkách od Lotyšska (65:69) a Číny (72:73) zvítězily basketbalistky nad Srbskem 58:56.

Tým je to víceméně nový, stále se sžívá, ale vše je na dobré cestě. "Máme dvě skupiny hráček. Zkušenější a nováčky. Zkušenější s diváky mít problém nebudou, u těch mladých to bude, doufám, tak, že je to prostředí vyhecuje, a ne, že se z toho sesypou. Snad nás všechny diváci stmelí," přeje si Beneš.

Obměna v týmu je to ovšem veliká. "A pro mě to znamená práci, práci, práci. Tisíc a jedna věc. Obrana, útok, kombinace. Motivujeme hráčky, i tvrdá příprava jim musí dodávat sebevědomí. Ale musí tam být také lídři, tahouni, kteří si to v šatně ohlídají sami. To družstvo musí trochu pracovat samo. Horáková, Veselá, Vítečková, to byly osobnosti, a věřím, že to družstvo svou tvář najde," připomněl partu z mistrovství světa 2010, která skončila senzačně stříbrná. "Všichni jsme si sedli, není tam žádný problém," doplnila Vyoralová.

Podle ní je zásadní, že ME proběhne právě v České republice. "Hlavně když se nebude dařit. Fanoušci nás budou podporovat dál a my se zvedneme. Beru to pozitivně, atmosféra bude určitě super."

Sport
zdroj: ČT4

Fanoušky bude v Hradci Králové svážet autobus městské dopravy v barvách šampionátu a s nadživotní podobiznou české pivotky Ilony Burgrové. Rodačka z Hradce doufá, že jí místní obyvatelé nezačnou mít brzy plné zuby, když její portrét uvidí několikrát denně. "Autobus je krásný, ale jsem trochu v rozpacích, protože jezdit si takhle po Hradci je docela unikum a mám trochu obavy, aby mě Hradečáci neměli brzy plné zuby," prohlásila Burgrová.

Basketbalistky mají heslo Bojuj jako lvice. "A bojovat opravdu budeme, každý do toho dá všechno," dodala. Beneš však nechtěl předjímat, jak daleko by tým mohl dojít. "Ona ta Evropa, tam si nejde vybírat. Je to nejtěžší turnaj. Někdo říká, že olympiáda je vrchol, ale z hlediska turnaje ne. Přijede nějaká Afrika, která je hratelnější. Nějaká Jižní Amerika, něco z Asie se dá hrát. Jenže v Evropě každý s každým. Bude záležet, jak to zvládneme."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články