Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Basketbalistky Chorvatska vybojovaly na ME páté místo

Lodž (Polsko) – Chorvatské basketbalistky v duelu o páté místo na mistrovství Evropy porazily Černou Horu 73:59 a jako poslední celek z Evropy si vybojovaly účast v kvalifikaci na olympijské hry v Londýně. Do kvalifikace doprovodí semifinalisty Rusko, Turecko, Francii a Českou republiku. Chorvatky postoupily z osmifinále až zásluhou senzační výhry nad Španělskem. Pak sice ve čtvrtfinále prohrály s Českou republikou, ale své nečekaně úspěšné tažení turnajem korunovaly výhrou nad Lotyšskem a dnešním triumfem nad Černou Horou. Ta naopak vypila kalich hořkosti až do dna, když skupinou procházela bez porážky, ale ve vyřazovacích bojích selhala.

Dnešní zápas byl dlouho vyrovnaný. Rozhodující nápor Chorvatek přišel ve třetí čtvrtině, kdy paradoxně hrály bez své klíčové opory Mandirové, která měla problém s fauly. Mandirové zápas vůbec příliš nevyšel, zaznamenala jen pět bodů.

Skvěle ji ale zastoupily Ivežičová a Ciglarová, které táhly chorvatskou ofenzivu. Černohorky sice bojovaly a Dubljevičová s De Forgeovou dělaly, co mohly, ale snížit ztrátu se jim nedařilo. Týmem navíc otřáslo, když se sedm minut před koncem zranila nejlepší střelkyně turnaje Perovaničová a musela být přímo na hřišti ošetřována.

Chorvatky si už výhru pohlídaly a pátým místem zaznamenaly své historické maximum na mistrovství Evropy. Navíc se mohou pokusit poprvé kvalifikovat na olympijské hry.

Chorvatsko - Černá Hora 73:59

Nejvíce bodů: Ivežičová 21, Ciglarová 19, Čakičová 12 - De Forgeová 18, Dubljevičová 13. Rozhodčí: Kennerman (Tur.), Halliko (Est., Silva (Port.). Fauly: 23:15. Trestné hody: 15/10 - 20/13. Trojky: 7:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články