Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Basketbalistky čeká v rozlučce s domácím šampionátem Španělsko

Hradec Králové - Po porážkách s Ukrajinou a Maďarskem už mají české basketbalistky jistotu, že se do play-off na mistrovství Evropy nepodívají. V závěrečném duelu proti Španělsku nicméně touží své nepovedené účinkování důstojně zakončit a poděkovat fanouškům za podporu co nejlepším výkonem. Přímý přenos utkání Česko - Španělsko sledujte od 17:45 na ČT2 a webu ctsport.cz.       

České basketbalistky
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Reprezentantky jsou si vědomy skutečnosti, že když se jim nepodařilo zdolat papírově slabší soupeře, těžko mohou pomýšlet na výhru nad největším favoritem a druhým nejlepším týmem světa podle hodnocení FIBA.

"Výhra by byla skvělá, ale buďme realisté. Budeme se chtít především rozloučit s diváky a společně s nimi si budeme chtít zápas užít. Asi se nám už nepoštěstí, že bychom si zahrály domácí šampionát před tak skvělými fanoušky," řekla pivotka Alena Hanušová. "Asi se tomu dá říct rozlučka. Hlavně musíme mít dobrý pocit ze sebe," dodala Kateřina Elhotová.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky se chtějí proti Španělsku důstojně rozloučit s ME

Zápas bude pro oba týmy prestižní i z toho pohledu, že na straně Španělska jsou hned tři hráčky spřízněné s USK Praha, za který hraje sedm českých reprezentantek. Rozehrávačka Laia Palauová strávila v hlavním městě čtyři roky, než se rozhodla po této sezoně skončit. Marta Xargayová si působení prodlouží a novou posilou je rozehrávačka Leticia Romerová.

"Možná se s nimi zkusíme domluvit, aby na nás byly hodné. Ale ony kopou za jiný tým. To není typ hráček, které by se daly uplatit kamarádstvím. Ale můžeme to prubnout," žertovala Hanušová.

Kromě nich se mohou fanoušci těšit i na bývalé nejlepší hráčky Evropy Albu Torrensovou a Sancho Lyttleovou či další velké postavy evropského basketbalu Annu Cruzovou a Lauru Nichollsovou.

Zápas by tak měl být zejména oslavou basketbalu, jelikož Španělky už mají jisté první místo ve skupině a přímý postup do čtvrtfinále. Oba trenéři mohou dát prostor hráčkám, které dosud tolik nehrály a zaměřit se na pobavení vyprodaného hlediště v Hradci Králové.

V ostatních zápasech se však stále bude hrát o hodně. V nepříjemné situaci jsou zejména obhájkyně titulu ze Srbska, pro něž také může skončit turnaj už v základní skupině C. A to pokud neporazí Slovinsko alespoň o 13 bodů. Pokud vyhrají menším rozdílem, musí doufat, že Řecko porazí Francii. Ta ale potřebuje vyhrát, aby si zajistila přímý postup do čtvrtfinále.

Ve skupině D se o vstupenku do čtvrtfinále utkají Belgie, Lotyšsko a Rusko. Belgii stačí jakékoli vítězství nad Lotyšskem. Rusko potřebuje porazit Černou Horu a doufat ve výhru Lotyšska nad Belgií. Lotyšky se vyhnou osmifinálovým bojům jen v případě, že zdolají Belgii a Černá Hora zároveň porazí Rusko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články