Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Basketbalistky čeká na ME Bělorusko, Izrael a Velká Británie

Lodž (Polsko) - České basketbalistky, úřadující vicemistryně světa, si na červnovém evropském šampionátu v Polsku zahrají v základní skupině B s Běloruskem, Izraelem a Velkou Británií. Tým Lubora Blažka tak čeká odveta za semifinále letošního mistrovství světa, v němž Češky zvítězily nad Běloruskami těsně 81:77. Z týmů, které byly nasazeny v prvním koši, jsou však Bělorusky papírově nejslabším celkem.

Izrael je pro český výběr méně známým soupeřem. Naposledy se oba celky potkaly na ME 2007, tehdy Češky zvítězily 75:43. O čtyři roky dříve Češky triumfovaly jasně 104:67. I tyto porážky se podepsaly pod to, že Izrael ani jednou ze skupiny nepostoupil. S Britkami, které budou na ME poprvé, má český tým nulové zkušenosti.

"Říci, že jsem spokojen, jsou silná slova. Ale los z našeho pohledu dopadl dobře. Za výhodu považuji, že máme ve skupině nejtěžšího soupeře Bělorusko, nad kterým jsme na mistrovství světa v nejdůležitějším zápase zvítězili. Známe tým Izraele, neznáme pouze Velkou Británii," uvedl po losování trenér Blažek, který považuje všechny skupiny za vyrovnané.

Také potenciální soupeře ze skupiny A, na které by měly české basketbalistky narazit v osmifinálové fázi, hodnotí Blažek jako silné, ale hratelné. Síly Turecka, Ruska, Litvy i Slovenska má zmapované. "Za výhodu považuji skutečnost, že bychom na Španělsko, s nímž se nám v poslední době nedaří, narazili až v závěrečné části turnaje. Samozřejmě za předpokladu, že půjdou výsledky podle papírových předpokladů," řekl Blažek, který ve druhé polovině pavouka vidí kromě Francie skrytého favorita v basketbalistkách Černé Hory. A také postupující z kvalifikace bude podle jeho slov hodně silný, stejně jako Chorvatsko a Lotyšsko.

V každé ze čtyř skupin se bude bojovat o tři postupová místa do osmifinálových skupin. Hrací systém se tak nemění oproti šampionátu v roce 2009 v Lotyšsku, kde české reprezentantky zklamaly a podělily se o 9. až 12. místo. ME se odehraje od 18. června do 3. července v polských městech Katovice, Bydhošť a Lodž. Titul bude obhajovat Francie. Cílem českého týmu je umístění do pátého místa. Vítěz turnaje si totiž zajistí přímý postup na olympijské hry do Londýna a další čtyři týmy budou hrát na kvalifikačním turnaji.

Los základních skupin ME basketbalistek 2011

Skupina A: Turecko, Rusko, Slovensko, Litva.

Skupina B: Česko, Bělorusko, Velká Británie, Izrael.

Skupina C: Polsko, Španělsko, tým z kvalifikace, Černá Hora.

Skupina D: Řecko, Francie, Chorvatsko, Lotyšsko.

Program zápasů českého týmu:

18. června: Česko - Izrael,

19. června: Velká Británie - Česko,

20. června: Česko - Bělorusko.

Lubor Blažek
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články