Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalistky Brna vyhrály první finále díky šňůře v závěru

Brno - Basketbalistky Frisco Sika Brno zvítězily v prvním ligovém finále nad obhájkyněmi titulu ze ZVVZ USK Praha 80:77. Ve vyrovnané bitvě rozhodly o výsledku až poslední čtyři minuty, v nichž se podařila Brňankám desetibodová šňůra, kterou otočily výsledek. Druhé utkání je na programu v neděli od 13:00 v Praze. Bronzové medaile obhájily hráčky Trutnova, které v rozhodujícím třetím zápasu porazily Slovanku 68:64.

Brňanky bez zraněných opor Petry Kulichové a Zuzany Žirkové začaly slibně. Na trojku Vítečkové sice odpověděly hráčky USK po jednoduchých útocích až do podkošového prostoru šesti body, jenže na další tři minuty se koncovka hostujícího týmu zasekla. V pohodě hrající domácí basketbalistky šňůrou jedenácti bodů svým soupeřkám utekly a po pěti minutách vedly 14:6.

Trenér Lubor Blažek okamžitě zareagoval oddechovým časem, který ale příliš nepomohl. Dravá Horáková společně s Bonnerovou a McWilliamsovou přesnou kombinací a jistou koncovkou udržovaly stály bodový odstup. Příliš se nedařilo v úvodní části hlavní opoře USK Maltsiové, která měla vychýlenou mušku hlavně z tříbodového prostoru, kde ji Brňanky pečlivě hlídaly.


K obratu zavelela hned v úvodu druhé čtvrtiny Američanka Houstonová, která osmi body po sobě strhla spoluhráčky k bojovnému výkonu a hlavně zpřesněné koncovce. Naopak Brňanky vypadly z předcházejícího herního rytmu, nepřesněji kombinovaly a neprosazovaly se ani v podkošových soubojích. Ve 14. minutě už vedly domácí basketbalistky pouze o jediný bod. Také kouč Brňanek Jan Bobrovský se marně pokoušel zastavit tlak soupeřek. Do přestávky získaly Pražanky čtyřbodový náskok.

Po změně stran se utkání změnilo v neúprosnou a vyrovnanou bitvu. Hlavní střeleckou odpovědnost na sebe vzaly na obou stranách navzdory zvýšenému důrazu v defenzivě zámořské opory: v brněnském týmu McWilliamsová s Bonnerovou a na druhé straně Houstonová s Whalenovou. Jenže Bonnerová si minutu před koncem třetí čtvrtiny připsala čtvrtou osobní chybu a trenér Bobrovský ji šetřil až na závěr zápasu.

V závěru utkání si počínala zcela bez zábran Kateřina Elhotová, po jejíž tříbodové střele už vedly Pražanky rozdílem sedmi bodů 77:70. Ani tento stav ale Brňanky nezlomil. Dvě minuty před koncem Horáková po dvou trestných bodech otočila výsledek a získala jednobodový náskok. V závěru hráčky USK třikrát ztratily při protiútoku míč a Brňanky trpělivější a klidnější hrou udržely tříbodový náskok.

Play off basketbalové ligy žen - finále, 1. zápas:

Frisco Sika Brno - ZVVZ USK Praha 80:77 (23:14, 41:45, 63:62) 

Nejvíce bodů: McWilliamsová 27, Bonnerová 19, Horáková 14, Grimaová 8 - Houstonová 24, Whalenová 20, Elhotová 13. Rozhodčí: Dolinek, Macela, Nejezchleb. Trestné hody: 24/18 - 4/2. Fauly: 9:19. Trojky: 4:5. Diváci: 800. Stav série: 1:0.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články