Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalisti nominovali Muirheada, zatím chybí Veselý

Nymburk - V širší nominaci českých basketbalistů na kvalifikaci mistrovství Evropy je i Corey Muirhead, který by mohl brzy dostat k jamajskému a kanadskému i české občanství. Naopak mezi 15 vybranými hráči zatím chybí Jan Veselý, který by se k týmu měl připojit, když získá angažmá v NBA.

Corey Muirhead
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Za český národní tým již v minulosti nastupoval naturalizovaný Američan Maurice Whitfield, nyní by ho mohl následovat Muirhead. Ten v české lize hraje již od roku 2008 za Nový Jičín a Pardubice a sám projevil zájem reprezentovat ČR.

Je nám líto, video expirovalo.
V nominaci basketbalistů pro kvalifikaci chybí Veselý

"Probíhá zákonný proces o udělení občanství. Bez ohledu na to, jak to dopadne, jsme se rozhodli, že se bude s týmem připravovat a uvidíme, jak to dopadne," řekl generální sekretář ČBF Michal Konečný. "Jsou tam zákonné lhůty, ale už má potvrzený trvalý pobyt, a pokud to půjde tak, jak by mělo, mělo by se to do kvalifikace stihnout," dodal.

Opory se k týmu připojují postupně

Národní tým pod vedením trenéra Ronena Ginzburga začal přípravu tento týden, přičemž sedm hráčů už pod Ginzburgem trénuje tři týdny jako B-mužstvo. Nyní se k nim přidávají i očekávané opory. Na startu přípravy byl i Tomáš Satoranský, který se však zase odpojil, aby doladil své angažmá v Barceloně. Kvůli hledání angažmá se oddálil také příjezd Pavla Pumprly, jenž se má připojit 14. července.

Kdy a zda vůbec bude k dispozici Veselý, zatím vedení reprezentace neumí říct. "S Honzou jsme v kontaktu, jeho priorita je hrát dál v NBA, kde nyní čeká na angažmá. Pokud ho získá, následně se připojí k národnímu týmu," řekl vedoucí reprezentačního výběru Michal Šob.

Otázkou zůstává i zapojení zraněného pivota Petra Bendy a jeho spoluhráče z Nymburku Pavla Houšky, který se zatím omluvil z rodinných důvodů. Zranění také údajně trápí střelce Davida Jelínka, jenž však s reprezentací nekomunikuje. "Poslal jen SMS, že je zraněný. Nabídli jsme mu veškerou pomoc a udělali, co bylo v našich silách, ale nyní s námi nekomunikuje. Takže nevíme, zda nabídku přijal. Proto to nyní vypadá, že reprezentovat nebude," dodal Konečný.

Reprezentace se nyní připravuje v Nymburku, 12. července se utká s Rakouskem, následovat bude dvojutkání s Polskem a na konci července je v plánu turnaj v Izraeli. Generálkou na kvalifikaci budou souboje s Nizozemskem 2. a 3. srpna. Kvalifikace pro český tým začne 10. srpna soubojem s Gruzií, ve skupině jsou ještě Portugalsko a Maďarsko. Na závěrečný turnaj postoupí vítězové skupin a šest nejlepších týmů z druhých míst.

Širší nominace českých basketbalistů na kvalifikaci ME 2015:

Rozehrávači: Tomáš Satoranský (Sevilla/Šp.), Jakub Šiřina (Opava), Adam Číž (Ostrava).

Křídla: Vojtěch Hruban, Lukáš Palyza, Tomáš Pomikálek, Jiří Welsch (všichni Nymburk), Pavel Pumprla (Obradoiro/Šp.), Jaromír Bohačík (Prostějov), Luboš Bartoň (Valencie/Šp.), Corey Muirhead (Pardubice).

Pivoti: Ondřej Balvín (Sevilla/Šp.), Patrik Auda (Seton Hall/NCAA), Kamil Švrdlík (Prostějov), Aleš Chán (USK Praha).

Nejistá účast:

David Jelínek (Laboral Kutxa/Šp.), Petr Benda, Pavel Houška (oba Nymburk), Jan Veselý (Denver/NBA).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články