Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Basketbalisté zvládli utkání s Gruzínci, vyhráli 86:67

Nymburk – Potřebovali vyhrát a splnili to. Čeští basketbalisté porazili v klíčovém utkání evropské kvalifikace jasně výběr Gruzie 86:67. Jelikož první duel prohráli o jedenáct bodů, mají nyní lepší bilanci ze vzájemných zápasů. Češi uhájili vedení v tabulce skupiny E a výrazně se přiblížili postupu na šampionát, nyní jsou před nimi závěrečné zápasy v Portugalsku a Maďarsku. Jistotu jim dá výhra v Maďarsku, které porazilo Portugalce 65:52. 

Česko - Gruzie
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Češi oproti prvnímu vzájemnému utkání výrazně lépe bránili gruzínskou hvězdu Pačuliju, v útoku navíc na vydařený výkon z minulého duelu s Maďarskem navázal Jiří Welsch. Gruzínce však držel skvěle hrající Sanikidze, přesto se českému výběru povedlo odskočit a držet těsné vedení. A to i přesto, že se klíčoví hráči dostali do problémů. Za stavu 22:16 musel kvůli třetímu faulu střídat Welsch, ale Gruzínci to nedokázali využít. Naopak se Češi ještě do poločasu dostali do devítibodového vedení.

Navíc hned v úvodu druhé půle proměnil trojku Satoranský, který se vrátil do hry po zranění. Češi tak vedli o potřebných 12 bodů a díky vydařeným nájezdům utekli až na 52:35. Pak ale přišlo několik zbytečných chyb, Gruzíncům vyšly těžké střely a byli zpět v utkání.

Český výběr dlouho neměl v útoku kromě brejků a nájezdů do koše výraznější zbraň, v poslední čtvrtině však předvedl skvělý výkon Pavel Houška. Nymburský pivot, který se k týmu kvůli rodinným problémům připojil teprve minulý týden, proměnil tři trojky a s 13 body měl lví podíl na tom, že Češi získali dvacetibodový náskok (76:56). Trápící se Gruzínci už neměli protizbraň a manko nedohnali ani na potřebných deset bodů, aby si udrželi výhodu ze vzájemných zápasů. Poslední čtvrtinu prohráli 16:28.

  • "Byl to pro nás velmi důležitý krok směrem k postupu. Podařilo se nám vymazat ten první nevydařený zápas v Gruzii, kde jsme si trochu zavařili, ale dneska jsme si to zase odpracovali, takže je to taková dvojitá výhra. Hotovo ale rozhodně není, musíme pokračovat minimálně stejnými výkony. Celá kvalifikace se rozhodne v Maďarsku a tam to bude velmi těžký zápas. Jsme na tom teď mentálně velmi dobře, chceme být první ve skupině a od toho nás dělí výhry v Portugalsku a v Maďarsku," radoval se po zápase kapitán Luboš Bartoň.

Stejně situaci vnímá trenér Ronen Ginzburg. "Máme těžkou skupinu, která je hodně vyrovnaná. V jiné už bychom postupovali. Proto je důležité, že jsme doma vše vyhráli a máme postup ve vlastních rukou. Potřebujeme vyhrát v Maďarsku," řekl izraelský kouč.

Češi oproti prvnímu vzájemnému utkání výrazně lépe bránili gruzínskou hvězdu Pačuliju, v útoku navíc na vydařený výkon z minulého duelu s Maďarskem navázal Jiří Welsch. "Takticky jsme na Pačuliju nic jiného nevymýšleli. Spíše jsem si jeho hru ukázali na videu a kluci se zlepšili a hráli na něj agresivněji," pochválil spoluhráče druhý z kapitánů Welsch. "Hra Gruzie je postavena na čtyřech hráčích, nám se rozehrávače a Pačuliju povedlo zastavit. V tak vysokém tempu to nemohli vydržet. To byla naše taktika," dodal Welsch.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články