Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Basketbalisté zahájí v Estonsku boj o udržení

Praha - Boj o udržení v elitní skupině evropských týmů dnes čeká české basketbalisty. Svěřenci trenéra Michala Ježdíka se budou muset obejít bez řady opor a scházet bude nakonec i Jiří Welsch, který si stále nevyřešil problémy s klubovým angažmá a v závěrečné nominaci chybí. Okleštěný tým ovšem v přípravných turnajích ukázal velmi dobrou formu a Ježdíkovi se podařilo zapracovat řadu mladíků. Až do poslední prohry s Francií drželi Češi vítěznou sérii, která se nakonec zastavila na pěti zápasech. Jednotícím prvkem všech zápasů byl i výborný doskok, na němž basketbalisté dokázali překonat každého soupeře. "Chtěli jsme mít navíc dobrý přechod do útoku, což se nám celkem dařilo," chválil trenér Ježdík.

V kádru je přitom jen jediný třicátník, ostřílený Ladislav Sokolovský z Nymburka, naopak se zapracovali úplní nováčci Slezák, Pumprla, Hampl, Bohačík a Veselý, s nimi se po dlouhé době vrátil i Ličartovský. 

Změny byly nevyhnutelné, protože se kvůli zdravotním důvodům omluvili Bartoň, Křemen a Houška, nymburský Radek Nečas reprezentaci odmítl z osobních důvodů. A chybí i Welsch, který stále není domluvený na novém angažmá. Nechtěl se zranit a nakonec po dohodě v nominaci zahrnut nebyl. 

Po dnešním zápase v Estonsku se Češi vrátí do Prahy a na pražské Folimance mezi 8. a 14. srpnem přivítají Maďarsko, Ukrajinu a Estonsko. Třídenní interval zápasů zachovají i při zápasech venku, 17. srpna hrají v maďarském Szolnoku a 20. v Kyjevě s Ukrajinci. 

Tou dobou už budou vědět, jaký osud je čeká. Ve skupině pro kvalifikaci pro mistrovství Evropy 2011 se totiž udrží jen první dva týmy. "Sestup by byl obrovská škoda, protože nám dorostla silná generace hráčů narozených kolem roku 1990, která by měla navázat na tu Welschovu. A pro její růst je kontakt s elitou bezpodmínečný," uvědomuje si Ježdík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články