Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

Basketbalisté vyrazili za snem. V Soulu se otrkají a pak čile na MS do Číny

Směr Asie vstříc… Ještě těžko říct čemu přesně, ale už teď je jasné, že účast na mistrovství světa po 37 letech má silný zvuk. Tým trenéra Ronena Ginzburga se přesouvá do Soulu na turnajovou generálku a za týden ve středu zamíří do Šanghaje. Tam jej čeká základní skupina a první duel sehraje v neděli 1. září proti USA. Přímé přenosy všech utkání nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

"Pojedeme tam doufám na co nejdéle, abychom na turnaji hráli o co nejlepší výsledky. Těšíme se, až tam budeme. Není to komfortní cestovat takhle dlouho, ale je dobře, že předtím hrajeme turnaj v Asii, abychom se před mistrovstvím světa aklimatizovali," řekl Tomáš Satoranský, letní posila Chicaga a jediný současný zástupce v NBA.

Už před turnajem v Hamburku z minulého týdne vypadl z kádru Michal Mareš z USK Praha a ze současné čtrnáctky bude po turnaji v Soulu určena konečná dvanáctičlenná nominace. Dvojice, která se do ní nevejde, ale může zůstat s týmem v Číně.

"Ač do mistrovství nemůžou nastoupit, na oficiální program a skupinu můžou být s týmem. Záleží, jak se domluví s klubem. Trochu by mě mrzelo, pokud by nezvládli dalších pět dnů navíc. Chápu, že je to složité, ale jedeme na MS po 37 letech a kluci by si zasloužili zažít tu atmosféru. Ale klub má právo je povolat zpátky," vysvětlil manažer týmu Michal Šob.

Pumprlovy i Audovy zdravotní trable budou zřejmě brzy tatam

V nedělním závěrečném utkání turnaje v Hamburku nehrál pro potíže se zády pivot Patrik Auda a z duelu musel odstoupit kvůli zranění kotníku kapitán Pavel Pumprla.

"Vypadá to líp, než jsem si myslel v první chvíli podle toho tenisáku, který mi v oblasti kotníku natekl a zbarvil se do různých barev. Za dva dny razantní zlepšení, vyšetření nepotvrdilo nic vážnějšího než jen drobné natažení vazů. Už jsem schopen normálně chodit a brzy bych se měl vrátit k tréninku," řekl Pumprla.

Auda se cítí skoro stoprocentně fit. "Na turnaji v Německu před posledním zápasem mě trošku pobolívala záda, ale teď jsme měli dva dny volno, tak jsem si vzal nějaké prášky, které jsem dostal od doktora. Teď už je to lepší a uvidíme, co let. Několik hodin v letadle na to asi nebude úplně optimální, ale už teď jsem se cítil dobře a myslím si, že už to bude v pořádku," prohlásil Auda.

Češi se po desetihodinovém letu budou snažit přivyknout časovému posunu. K aklimatizaci hráčům pomohou i speciální brýle. "Přiletíme 11:20 místního času do Soulu a budeme se snažit držet hráče uměle na nohou, co to půjde, i kdybychom je měli narvat kofeinem, aby šli spát třeba až po osmé večer," řekl Šob.

"Věřím, že budeme dobře připravení a správně nahecovaní. Jak se blíží začátek šampionátu, už cítíme tu tíhu okamžiku, ale věřím, že to nebude deka, ale spíš půjde o pozitivní tlak, který nám pomůže vytáhnout se k co nejlepšímu výkonu. Jedeme tam s hlavou nahoře a chceme se tak i vracet," uvedl Pumprla.

V Soulu nastoupí Češi v sobotu proti Angole, o den později proti domácí Koreji a v úterý změří síly s Litvou. Na šampionátu po úvodním duelu se Spojenými státy americkými budou hrát ve skupině E v Šanghaji proti Japonsku a o dva dny později je čeká Turecko.

V případě prvního či druhého místa budou basketbalisté hrát 7. a 9. září ve skupině E v Šen-čenu o čtvrtfinále. Pokud skončí třetí či čtvrtí, budou hrát ve skupině O v Tung-kuanu o 17. až 32. místo.

Nominace českých basketbalistů na závěr přípravy na MS:

Rozehrávači: Tomáš Vyoral (Pardubice), Jakub Šiřina (Opava), Vít Krejčí (Olivar Zaragoza/Šp.), Tomáš Satoranský (Chicago/NBA).

Křídla: Jaromír Bohačík, Vojtěch Hruban, Pavel Pumprla (všichni Nymburk), Lukáš Palyza (Olomoucko), Blake Schilb (Remeš/Fr.).

Pivoti: Martin Kříž, Martin Peterka (oba Nymburk), Šimon Puršl (Svitavy), Patrik Auda (Boulazac/Fr.), Ondřej Balvín (Bilbao/Šp.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články