Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Basketbalisté vyhráli v kvalifikaci nad Slovenskem 76:69

Děčín – Čeští basketbalisté vyhráli kvalifikaci v evropské B divizi nad reprezentací Slovenska 76:69. V prvních minutách se do vedení nakrátko dostali bývalí federální sousedé, poté však začali úřadovat Češi. Reprezentační výběr si pak vedení držel po celý zápas. Slováci se marně snažili dotahovat a prohráli rozdílem sedmi bodů. V neděli se svěřenci trenéra Pavla Budínského představí na Kypru. Češi soutěží procházejí bez zaváhání a dnes získali čtvrtou výhru.

"Celkově to nebylo úplně špatné, pouze čtvrtá čtvrtina nám úplně nevyšla, protože jsme polevili v koncentraci. Ale byly tam i dobré prvky na to, v jaké fázi přípravy jsme a že máme sedm nových hráčů. Celkově jsme byli o trochu lepší," řekl po utkání Budínský. Příští rok se všechny výkonnostní divize po vzoru fotbalových kvalifikací sloučí a evropské týmy se potkají v jedné kvalifikaci, v níž se bude bojovat o postup na ME v roce 2013. Letošní výsledky však Čechům mohou pomoci k lepšímu nasazení před losováním.

Slováci pod vedením českého kouče Františka Róna dnes marně usilovali o to, aby v derby bývalých federálních partnerů soupeři oplatili loňskou prohru z Prievidzi. Na Rónově týmu, který se společně připravuje teprve týden, především v prvních třech čtvrtinách byla až příliš znát nesehranost, naopak Češi po pěti přípravných zápasech vypadali kompaktněji a hlavně odhodlaněji.

Luboš Bartoň:

"Čekal jsem to trochu jednodušší vzhledem k tomu, jak krátkou měli Slováci přípravu. Mohli jsme to dohrát lépe, ale byl to náš první oficiální zápas. Možná tam byla trocha nervozity, máme i hodně mladých hráčů... Náš tým ale má perspektivu, zlepšujeme se, jen se potřebujeme vyvarovat banálních chyb."

I když se museli obejít bez největších hvězd Veselého, Satoranského, Welsche, Bendy, Pumprly a Jelínka, zatímco Slovensku chyběli bratři Radoslav a Martin Rančíkové. Na začátku českému týmu pomáhala výrazně lepší střelba z delší vzdálenosti a také dobrý útočný doskok, po kterém získával další šance na opakované útočné pokusy. Kouč Rón musel na své svěřence i zvýšit hlas, aby hráli především pod vlastním košem s větším zaujetím.

Čechům dobře vyšly druhá a především třetí čtvrtina, během kterých nutili agresivní obranou slovenské rozehrávače k mnoha ztrátám, z nichž lehce navyšovali náskok. Ten byl po třetí desetiminutovce už sedmnáctibodový a zdálo se, že Budínského tým lehce kráčí za vítězstvím. V mezihře se obětavým výkonem blýskl třeba nováček v reprezentaci Ondřej Dygrýn, který v krátkém časovém úseku nasbíral pět útočných a celkem osm doskoků. Závěrečné dějství však patřilo Slovensku, které se opíralo především o rozehrávače Gavela.

Hosté se chytili několika střelami z dálky i lehkými koši z bezprostřední blízkosti a necelé tři minuty před koncem ztráceli už jen sedm bodů. Pak však českému celku pomohli klíčoví hráči Pavel Houška s Lubošem Bartoněm, kteří se blýskli úspěšnými trojkami, a tím otupili chystaný slovenský nápor.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články