Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basketbalisté v Turecku zabojují o druhé místo v kvalifikaci

Istanbul - Čeští basketbalisté mají jistý postup na mistrovství Evropy, přesto v závěrečném kvalifikačním utkání v Turecku mají o co hrát. Ve hře totiž bude v přímém souboji druhá příčka, která znamená větší prestiž a také lepší nasazení při losu. Svěřencům trenéra Pavla Budínského ji zajistí v Istanbulu i prohra o méně než 18 bodů, jelikož první vzájemný souboj doma vyhráli 82:64.

Tomáš Satoranský v zápase s Tureckem
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

Basketbalisté v pondělí odcestovali do Turecka po třídenním volnu, které dostali po postupovém vítězství nad Portugalskem. "Po náročném cestování a spoustě zápasů v krátkém časovém sledu za sebou to každý z hráčů přivítal," připustil pivot Jakub Houška.

Přestože hráči měli během volna důvod k oslavám, trenér Budínský je nijak nehlídal. "Nemusím je hlídat, protože jsou to profesionálové a vědí, že v tom posledním utkání budeme bojovat o úspěch v podobě druhého místa. Já osobně ho chci, protože by to bylo hodně prestižní, a kluci určitě také. Proto si na společné oslavy najdeme čas až po zápase v Turecku," prohlásil Budínský.

V Istanbulu se český tým představí v hale Fenerbahce pro 15 tisíc lidí. "Bude to opravdu velký souboj. Já osobně se těším, protože nás čeká nejspíš hodně bouřlivé prostředí, to já mám rád," řekl Houška.

V prvním vzájemném duelu se Čechům podařilo utlumit hlavní tureckou zbraň v podobě silného pivota Semiha Erdena, který proměnil jen třetinu svých střeleckých pokusů. Pokrýt bude třeba i bosenského rodáka Emira Preldžiče, který je podobným tvůrcem hry jako na české straně Jiří Welsch.

Mistrovství Evropy 2013 ve Slovinsku už má 18 jistých účastníků. K dopředu jistým Španělsku, Francii, Rusku, Makedonii, Litvě, Řecku, Slovinsku a Británii se už po zvládnuté kvalifikaci přidali Česko, Polsko, Bosna a Hercegovina, Německo, Itálie, Černá Hora, Chorvatsko, Ukrajina, Gruzie a Finsko. Zbývá tak posledních šest volných míst.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články