Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Basketbalisté uzavřeli kvalifikaci ME vítězně, proti Belgii zářili Hruban s Bohačíkem

Úspěšnou tečku za kvalifikací o mistrovství Evropy, které Česko v příštím roce spolupořádá, udělala v "bublině" ve Vilniusu basketbalová reprezentace. Pod taktovkou Vojtěcha Hrubana (24 bodů) a Jaromíra Bohačíka (22 bodů) zdolala Belgii 91:86. Po čtyřech porážkách se radovala ze skalpu soupeře a posunula se na třetí místo v tabulce před Dánsko, jež v přímém souboji o postup prohrálo 76:77 s domácí Litvou.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté zdolali v kvalifikaci ME Belgii

Češi měli účast na evropském šampionátu, který se bude hrát od 1. do 18. září 2022 v Praze, Tbilisi, Miláně, Kolíně nad Rýnem a Berlíně, dopředu jistou. Belgičané postoupili v sobotu po výhře 88:65 nad Dánskem.

Dnes se svěřencům trenéra Ronena Ginzburga podařilo oplatit soupeři listopadovou porážku 62:90, jež byla jejich nejvyšším debaklem od 7. září 2017, kdy na mistrovství Evropy v Kluži prohráli s Chorvatskem 69:107.

Na prvním úspěchu od loňského únorového vítězství v Pardubicích nad Dánskem (75:71) se podílel zejména kapitán Hruban a další křídelní hráč Bohačík. Za Belgii dal 23 bodů rozehrávač Nymburku Retin Obasohan.

"Trénovat mužstvo, které má jistý postup, není jednoduché. Nejezdíte s plnou soupiskou, snažíte se dát minuty dalším. Vyhráli jsme díky maličkostem a věcem, co se nám povedly. Celkově jsme ale hráli dobrý zápas. Gratuluji Belgii k postupu. My se teď budeme soustředit na kvalifikaci na olympiádu a EuroBasket 2022," řekl Ginzburg.

K vítězství pomohla brzká smršť trojek

Národní tým díky osmibodové šňůře získal hned na začátku vedení 8:2 a brzy i 18:8, přičemž Belgičané aspoň trochu drželi krok jen zásluhou dvou trojek. Ty se ale v kontrastu se sobotním duelem dařily zejména Ginzburgovu výběru. Zatímco při porážce s Litvou (74:94) trefili reprezentanti jen 4 z 21 pokusů, tentokrát stihli stejný počet za první čtvrtinu ze sedmi střel a nakonec jich dali 11 z 21.

K Ondřeji Sehnalovi, Bohačíkovi a Martinu Křížovi se trojkou přidal sekundu před koncem první části Hruban a stanovil stav 24:14. Navíc se dařilo Čechům ze začátku bránit úspěšně Obasohana a zlepšený výkon dokumentovaly povedené průniky Kříže či Bohačíka.

Do dobré pohody se dostal s celým týmem i kapitán Hruban, jenž se svou první úspěšnou střelou v zápase naladil a do poločasu stihl nasázet dalších 13 bodů včetně tří trojek, na které si troufal i z těžkých pozic. Byl z toho dokonce i patnáctibodový náskok.

Vojtěch Hruban v obranné činnosti v utkání s Belgií
zdroj: imago sportfotodienst autor: Karolis Kavolelis

Belgičané se vraceli na kontakt díky Obasohanovi, jenž po poločase trefil trojku a pak ještě dvakrát obral o balon Hrubana, ale zatímco v první situaci proměnil únik, ve druhém neuspěl a ještě daroval klubovému spoluhráči nesportovním faulem dva trestné hody. Místo snížení na sedm bodů to tak bylo o jedenáct.

Obasohan, jehož doplnili úspěšnou střelbou z dálky i spoluhráči, ale postupně začal kralovat utkání a smečí na konci třetí čtvrtiny se posunul na 23 bodů a snížil na 65:69. Ve 34. minutě se Belgičané poprvé od začátku utkání vrátili do vedení, když Thomas Akyazili obral o míč Tomáše Vyorala a košem a proměněným trestným hodem otočil na 73:72.

"Věděli jsme, že nám to nepůjde po celou dobu tak jako v první půlce. Oni jsou silnější a měli lepší rotaci. My jsme udělali pár chyb, hlavně při rotaci v obraně. Obasohan hrál skvěle. To vše je dostalo zpět," popsal Ginzburg.

Češi si ale rychle vzali vedení zpět i díky rychlým pěti bodům Bohačíka a třem trestným hodům Vyorala, který navíc vzápětí napodobil trojku Emmanuela Lecomteho. Vytouženou výhru už si vzít nenechali.

"Asi to nebyl nejkrásnější basket, ale my jsme chtěli hrozně vyhrát. I když se teoreticky o nic nehraje, tak pro nás je důležitý každý zápas. Začali jsme dobře, dostali se do vedení, drželi jsme vedení a nakonec to ubojovali," hodnotil pivot Martin Peterka, jenž přispěl 11 body a 3 doskoky. "Chtěli jsme vyhrát za každou cenu. Je to dobré pro sebevědomí do budoucna, nechtěli jsme kvalifikaci končit porážkou," dodal.

Belgie - ČR 86:91 (14:24, 40:51, 65:69)

Nejvíce bodů: Obasohan 23, Lecomte a Van Vliet po 12 - Hruban 24, Bohačík 22, Kříž 16. Fauly: 26:25. Trestné hody: 19/17 - 31/28. Trojky: 13:11. Doskoky: 29:27.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články