Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Basketbalisté touží v odvetě vrátit Estonsku smolnou prohru

Praha - Čeští basketbaloví reprezentanti dnes zahájí odvetnou část zápasů v baráži o udržení v elitní evropské divizi a utkání s Estonskem pro ně bude zároveň jejich posledním vystoupením na domácí palubovce. Motivace svěřenců trenéra Michala Ježdíka je jasná: navázat na předchozí dva triumfy s Maďarskem a Ukrajinou a vrátit Estonsku prohru z prvního vzájemného utkání, v němž nevyužili k cestě za vítězstvím až šestnáctibodový náskok. Případný úspěch dá Čechům slušné vyhlídky před závěrečným těžkým dvojzápasem na hřištích zbývajících soupeřů. Estonsko naopak na pražskou Folimanku dorazí otřesené po dvou prohrách na Ukrajině a v Maďarsku. Přímý přenos vysílá ČT4 od 18:00.

"Doma si věříme, jsme hodně silní a těžko porazitelní, což jsme dokázali v předchozích dvou zápasech, které jsme dokázali zlomit v náš prospěch, i když jsme si v nich vybrali i slabší chvilky. Toho se teď zkusíme vyvarovat," plánoval pivot Petr Benda po úterní výhře nad Ukrajinou, ke které přispěl jako klíčový český hráč 20 body. 

Minimalizovat výpadky, které mužstvo ve všech dosavadních barážových zápasech srážely - to je před duelem s Estonskem hlavní přání českého týmu. V předchozích třech zápasech Češi většinou dominovali, ale hluchými úseky soupeře nechali, aby se vrátil do hry. A právě v Estonsku se jim to vymstilo tak, že ztratili utkání rozehrané na vítězství. 

Welsch i Bartoň budou chybět

"Ale velmi cenné je, že máme hodně odolný tým, který se nevzdává," pochvaloval si trenér Michal Ježdík, který chvilkové výpadky přičítá nezkušenosti mladého mužstva. To se v baráži musí obejít i bez největších hvězd Jiřího Welsche a Luboše Bartoně. "Na ty výpadky jsme si už zvykli. Hlavní je, že se po něm zase do zápasu dokážeme dostat zpátky," uvedl Benda. 

Češi si uvědomují, že by jim páteční triumf nad Estonskem hodně pomohl před vypjatým barážovým finišem. S bilancí tří výher už by se při shodě okolností dalo možná pomýšlet i na záchranu, kterou si zajistí dva nejlepší týmy ze čtyřčlenné skupiny. 

Domácím by hodně pomohlo i to, kdyby Estonsko porazili o čtyři a více bodů. V Tallinnu totiž právě o čtyři body prohráli a pokud by nyní manko vymazali, měli by se soupeřem lepší vzájemnou bilanci, což by se jim při případné bodové rovnosti na konci skupiny mohlo hodit.

Ježdík prý bude své hráče nabádat i k tomu, aby zkusili hlavně na útočné polovině hrát taktičtěji a měnili častěji tempo hry, protože často živelný styl někdy zapříčiňuje tolik diskutované výpadky v jejich hře. Naopak Estonsko bude v pátek pod tlakem, hráči z Pobaltí chtějí udělat všechno pro to, aby potřetí v řadě neodešli poraženi. Na Ukrajině podlehli o sedm a v úterý v Maďarsku o jedenáct bodů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články