Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Basketbalisté startují sezonu a věří, že jsou připraveni na všechny varianty

Vypadá to, že vedení ligy basketbalistů je před pátečním startem soutěže připraveno na všechno. Tedy i na variantu, že se nový ročník bude kvůli koronaviru dohrávat stejně jako v zámořské NBA v izolované "bublině" na jednom místě. Předseda Asociace ligových klubů NBL Tomáš Kotrč je ale přesvědčený, že tak daleko to nedojde.

Utkání Nymburk - Děčín
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Minulá sezona byla kvůli pandemii nákazy covid-19 předčasně ukončena a vedení Kooperativa NBL proto přijalo několik opatření, aby se situace neopakovala. Patří mezi ně omezení kapacity v halách, bude zakázán jakýkoliv kontakt hráčů s fanoušky a v nejhorším případě se bude liga hrát na jednom místě v izolaci.

K podobnému kroku se rozhodli v NBA, která se po vynucené přestávce dohrává v uzavřeném komplexu v Orlandu. "Zatím o tom jen mluvíme. Možná varianta to je, ale budeme věřit, že nás pandemie takhle nezasáhne, zejména ne hned na začátku sezony," uvedl v tiskové zprávě Kotrč.

"Vše budeme řešit podle aktuální situace. I když nejsme NBA, připustili jsme, že například nadstavba by případně mohla být odehrána na jednom místě formou turnaje. Budeme se nicméně snažit odehrát sezonu v maximálním počtu utkání a s využitím všech dostupných možností ji celou dokončit," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
NBL začíná nejistou sezonu

Podle Kotrče je totiž soutěž na novou sezonu i nejistou situaci kolem koronaviru připravená. "Na schůzi klubů jsme se domluvili na přesných pravidlech při organizaci utkání, před nimi i po nich. Základem je, že kluby se zavázaly dodržovat všechna nařízení státu a krajských hygienických stanic," uvedl.

"Nad rámec těchto pravidel jsme si domluvili i vlastní hygienická a bezpečnostní pravidla, týkající se dezinfekcí, nošení roušek a chování na hřišti i mimo palubovky, což vše kluby jednohlasně schválily," dodal Kotrč s tím, že se při tvorbě manuálu inspirovali i u Ligové fotbalové asociace.

"Jistě, ve fotbale jsou úplně jiné rozpočty a počty návštěvníků utkání, navíc se hraje venku. My jsme limitovaní kapacitou nejvýš 500 lidí na sektor s vlastním vchodem. A i když je ale rozdíl hrát venku a v hale, ta pravidla už jsou vyzkoušená," vysvětlil Kotrč.

"My řešili i takové detaily, jako zda hráč na střídačce má mít roušku, a protože i tady je rozdíl mezi náhradníkem ve fotbale a v basketu, tak hráč připravený na střídání už mít roušku nebude," přidal Kotrč. Doplnil, že pokud se v některém z týmů objeví pozitivní nález na covid-19, podstoupí kontrolu i zbývající celky.

"Jinak jsme ale preventivní testování před zápasy nenařizovali," poznamenal. "Jistě máme obavy i z toho, že by musel do karantény celý tým a musela by se tak odkládat utkání, ale kluby se zavázaly odehrát maximum zápasů i v náhradních termínech a hodinách, případně i dopoledne a v náhradních halách," uvedl Kotrč.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články