Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Basketbalisté si poradili s Finskem i podruhé, řádili Peterka s Palyzou

Druhé víkendové přípravné utkání před olympijskou kvalifikací v Kanadě proti Finům, druhé vítězství. Čeští basketbalisté tentokrát porazili severského soupeře 93:85. Dařilo se zejména dvacetibodovým střelcům - pivotovi Martinu Peterkovi a křídelníkovi Lukáši Palyzovi.

Příští týden bude pro český tým generálkou na vystoupení v kanadské Victorii turnaj v Hamburku, kde se střetne postupně od pátku do neděle s domácím Německem, Itálií a Tuniskem.

"V prvním poločase jsme hráli velmi dobrý basketbal a zlepšili jsme věci, které v sobotu nebyly dobré. Ve druhé půli už to nebylo tak dobré, ale vyhráli jsme a dali jsme 93 bodů," řekl trenér českého týmu Ronen Ginzburg.

Po sobotním zranění mu chyběl zraněný Patrik Auda i zdravotně indisponovaný Blake Schilb, později se zařadí do přípravy kapitán Vojtěch Hruban a až po duelech v Hamburku budou k dispozici Jaromír Bohačík, Jan Veselý a Tomáš Satoranský. "Je ale dobře, že hráli další hráči, získávají zkušenosti," uvedl Ginzburg.

Na rozdíl od sobotního úvodního testu se mu podařil vstup do zápasu a začal osmibodovou šňůrou. Skóre otevřel po 25 sekundách Patrick Samoura, jenž si po debutu v minulém duelu připsal první reprezentační body. Zařadil se k dalším nováčkům Ondřeji Hanzlíkovi, Davidu Böhmovi a Janu Zídkovi, kteří se prosadili už při sobotní premiéře.

Ginzburgův tým v první čtvrtině vedl i o 13 bodů. Češi stihli sedm trojkových pokusů, z toho Peterka byl při třech stoprocentně úspěšný. Finové sice snížili na 32:36, ale domácí před čtyřstovkou fanoušků v hale na Královce unikli do poločasu už na 20 bodů, což těsně před odchodem do kabin zařídil smečí Ondřej Balvín. Peterka dal za polovinu utkání při stoprocentní úspěšnosti střelby 15 bodů a o tři méně měl na kontě Palyza.

Druhá půle začala dvěma trojkami Tomáše Vyorala a náskok narostl už na 24 bodů. Finové sice agresivní obranou několikrát získali míč a skórovali, ale stále měli v zápase velkou ztrátu. Téměř tříminutovou pasáž domácích bez vstřeleného koše na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny přerušil trojkou Ondřej Sehnal, který se vzápětí trefil z dálky znovu a posunul se za nejlepší české střelce Peterku a Palyzu.

"Včera jsme se do toho dostávali později a nejlepší byl závěr. A dnes to bylo úplně naopak. Začali jsme velmi dobře, dávali jsme volné trojky, vytvářeli si dobré šance a agresivně jsme bránili. Postupem času to ale bylo horší a horší, hráli jsme o něco pomaleji, soupeř nás začal agresivně napadat a zdvojovat a my z toho měli ztráty," uvedl rozehrávač Sehnal.

"Nevím, jestli někteří finští hráči v životě dali tolik trojek, ale dnes měli výborné procento. Nakonec to skončilo o osm, i když mi přišlo, že kdo na zápas koukal, musel mít pocit, že to bylo o pětadvacet," doplnil Sehnal.

Další tříapůlminutový výpadek pomohl Finům ke snížení, ale přiblížili se jen na osm bodů. "Soupeř začal hrát trošku vabank, přitvrdil, přestal nad některými věcmi možná tak přemýšlet a jeden jejich hráč (Ville Tahvanainen) se tam v závěru rozstřílel a dal čtyři trojky. Mrzí, že je to (jenom) o osm, protože jsme zápas kontrolovali od začátku v obraně i útoku a byli jsme živější," dodal Palyza.

Česko - Finsko 93:85 (34:27, 56:36, 79:61)

Nejvíce bodů: Palyza a Peterka po 20, Sehnal 14 - Jantunen 22, Tahvanainen 18, Valtonen 10. Fauly: 27:30. Trestné hody: 29/26 - 31/22. Trojky: 13:9. Doskoky: 37:33.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články