Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Basketbalisté se vydají španělskou cestou, Ginzburga u reprezentace nahradí Ocampo

Novým trenérem českých basketbalistů se stal Španěl Diego Ocampo. Šestačtyřicetiletý kouč, který v uplynulé sezoně trénoval v třetí španělské lize v Tizoně, nahradil Ronena Ginzburga. Devětapadesátiletý izraelský kouč se ve středu rozloučil s úspěšným působením na lavičce národního týmu po deseti letech.

Je nám líto, video expirovalo.
Nástupcem Ginzburga u českých basketbalistů se stal Španěl Ocampo

Na pozici asistentů bude mít Ocampo krajana Lluíse Rieru a Jana Šotnara, který vede Ústí nad Labem. Spolu s Ginzburgem skončili i jeho asistenti Luboš Bartoň a Jan Pospíšil.

Nový realizační tým začne připravovat reprezentaci příští týden na soustředění v Poděbradech na srpnovou olympijskou předkvalifikaci, která se bude hrát v Tallinnu a případně v Gliwicích.

"Smlouva je na dva plus dva roky, ale počítáme s tím, že to spíš budou čtyři roky," řekl předseda ČBF Miroslav Jansta.

Izraelec Ginzburg, nyní už i držitel českého občanství, přišel v roce 2013 k mužské basketbalové reprezentaci jako první zahraniční kouč, teď následuje další cizinec.

"My jsme v takovém užším týmu přemýšleli, jakou cestou budeme dál pokračovat s národním týmem a s celou mužskou reprezentací. Nejen s áčkem, ale i dvacítkou a všemi kategoriemi dolů. Přemýšleli jsme, čím bychom se pokusili udržet tu úroveň, které jsme dosáhli. Hlavně co by bylo vzorem pro generace, které chceme vychovat," prohlásil Jansta.

"Po konzultaci s (vedoucím úseku mládeže) Jirkou Welschem a (vedoucím sportovně metodického úseku) Míšou Ježdíkem jsme sestavili seznam pěti šesti trenérů, kde figurovali na prvních místech trenéři ze Španělska, protože španělský basket si dlouhodobě vypracoval postavení v Evropě jako jeden ze nejdynamičtějších a výsledky o tom svědčí," doplnil Jansta.

"Jsem rád, že nám z této diskuse vyšlo jméno Diega Ocampa. Výběr začal v prosinci, bylo nám jasné, že končí jedna etapa, a chtěli jsme připravit novou," podotkl Jansta.

V realizačním týmu je nově na pozici generálního manažera mužských reprezentačních týmů Jiří Welsch; nahradí Michala Šoba, který skončí po předkvalifikaci OH.

Ocampo bude pokračovat i v Tizoně. "Chtěl bych poděkovat klubu Tizona Burgos, protože mi dovolil působit u české reprezentace. Český basketbal jde každý rok nahoru, má top hráče jako Tomáš (Satoranský) a také mladé hráče, kteří se hodně zlepšují. Znám hodně hráčů, Tomáše, (Ondřeje) Balvína, Víta Krejčího. Také i Matěje Svobodu, Šimona Puršla," prohlásil Ocampo.

"Máme krátkodobý cíl být stoprocentně soutěživí jak v tréninku, tak v každém zápase. Bez ohledu na to, koho máme a nemáme k dispozici. Chceme hrát dobrý basketbal s hráči, které máme, a bojovat každou minutu. To je náš cíl bez ohledu na to, jestli budeme prohrávat o 20 nebo vést o 20. Musíme být tým na hřišti i mimo něj," podotkl Ocampo.

"Diego Ocampo je pro mě basketbalový mentor, který na mě měl obrovský vliv v mojí profesionální kariéře. Měl jsem možnost s ním pracovat mezi 17. až 22. rokem. Jeho angažování do role hlavního reprezentačního trenéra je pozitivní zpráva nejen pro naplnění našich týmových cílů, ale i pro budování a začlenění nové generace hráčů do naší reprezentace," uvedl rozehrávač Tomáš Satoranský, který se s Ocampem potkal v Seville, kde byl Ginzburgův nástupce v té době asistentem.

Jako hlavní trenér působil Ocampo v ABC lize v Gironě, Murcii, Estudiantes, Joventutu Badaloně, Manrese a Zaragoze. Pracoval také v Německu ve Frankfurtu. V uplynulé sezoně dovedl Tizonu k postupu do druhé ligy.

Vedl také mládežnické reprezentace Španělska. V roce 2009 s týmem do 16 let vyhrál mistrovství Evropy, potom se se sedmnáctkou představil na MS v Hamburku a v roce 2011 dovedl opět šestnáctku k třetímu místu na ME v Hradci Králové a Pardubicích.

V Zaragoze se potkal Ocampo s rozehrávačem Vítem Krejčím z Atlanty, který je v současné době jediným českým hráčem v NBA.

"Jsem rád, že jsem s Diegem pracoval už v minulosti. Je zastáncem tvrdé práce a rychlého basketbalu, takže si myslím, že se k našemu týmu skvěle hodí. Těším se na spolupráci v budoucnu a doufám, že budeme moct dále posouvat český basketbal," uvedl Krejčí, jenž v současné době hraje v letní lize NBA.

"Nového trenéra jsem párkrát potkal. Vím, že jde o kvalitního kouče, který je navíc ze Španělska, basketbalové země. Federace vybrala správně," prohlásil při středečním loučení Ginzburg, který v roce 2019 dovedl tým k šestému místu na mistrovství světa v Číně a předloni k premiérové účasti samostatné české reprezentace na olympijských hrách v Tokiu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články