Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Argentina

Basketbalisté se prali o výsledek, ale Litva ustála roli favorita

Další porážka, ale po lítém boji. Basketbalisté bojují o účast na mistrovství světa zatím marně. Po porážce v Bosně a Hercegovině padl český výběr i ve druhém zápase, v němž v Opavě narazil na favorizovanou Litvu a v dramatickém závěru jí nakonec po několika chybách podlehl 66:74. Domácímu týmu nepomohlo ani 21 bodů Tomáše Kyzlinka, v litevském dresu byl nejlepším střelcem třináctibodový Mindaguas Kuzminskas.

"Celkově jsme tohle utkání prohráli, ale myslím, že na naši hru můžeme být v tomto kvalifikačním okně hrdí. Není tajemstvím, že jsme měli nevyváženou sestavu. Přesto jsme odehráli dva vyrovnané zápasy. V závěru jsme ale udělali chyby, jež nás v konečném důsledku stály vítězství," řekl na tiskové konferenci trenér Ronen Ginzburg.

Národní tým mohla kvůli vládnímu nařízení podpořit v opavské hale tisícovka fanoušků, ti přesto vytvořili i se čtveřicí litevských bubeníků bouřlivou atmosféru. Ve výběru chyběly, stejně jako proti Bosně a Hercegovině, hlavní hvězdy v čele s Tomášem Satoranským, Ondřejem Balvínem nebo Patrikem Audou.

Dorazit nemohl ani pivot Jan Veselý, o jehož příjezdu čeští zástupci v minulých dnech jednali, avšak kvůli pokračujícímu programu turecké ligy jej klub Fenerbahce Istanbul neuvolnil.

"Bylo to dlouho padesát na padesát, bohužel nepochopitelné je to, že Turci nerespektují ligové okno, které by mělo být až do dneška. Moc tomu nerozumím. Pak to je na FIBA, jak ona to chce řešit a jaké hráče chce, aby na kvaldě hráli," uvedl asistent trenéra Petr Czudek.

Tým musel ve 13. minutě opustit i David Jelínek. Po trojbodovém pokusu a kontaktu s Eigirdasem Zukauskasem dopadl na palubovku a kvůli zraněnému pravému kotníku odkulhal na střídačku. "To pro nás byla velká ztráta. Všichni vědí, jak byl pro naši hru v Bosně důležitý. Doufám, že bude brzy v pořádku," přál si Ginzburg.

Český tým, v jehož dresu hrál padesátý zápas loučící se kapitán Jakub Šiřina, začal dobře. První čtvrtinu vyhrál 23:19, ale potom se přece jen ukázala větší síla litevské lavičky a po prostřídání tým, který vyhrál šest předcházejících vzájemných zápasů, druhé čtvrtině jasně kraloval. Vyhrál ji 26:9 a do druhé poloviny utkání šel s vedením 45:32.

Ve třetí čtvrtině se ale český celek zvedl, zlepšil obranu, tlačil se pod litevský koš a dokázal stáhnout vedení hostujícího celku jen na 4 body – 50:54.

Tuhle ztrátu zásluhou Playzy hned v úvodu závěrečné části hry Češi stáhli a začala dramatická přetahovaná o každý bod. Velké chyby na obou stranách v posledních vteřinách nakonec přece jen nakonec rozhodly pro favorita, který dal trojku se závěrečným hvizdem.

Šiřina si pochvaloval atmosféru, kterou vytvořila povolená tisícovka diváků, ale mrzela ho porážka. "Na to jsme v Opavě zvyklí, že i tisícovka tady dokáže vytvořit parádí atmosféru. Byli bychom radši, kdyby bylo plno, ale bohužel. Přesto jsem rád alespoň za tu tisícovku a děkuji všem, kdo tu byli," řekl Šiřina.

Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga tak zůstali ve skupině F bez výhry a zkomplikovali si postup do další fáze. Do ní se dostanou tři nejlepší celky, přičemž si započítají všechny dosažené výsledky.

Další dva duely čekají reprezentanty v únoru. Nejprve nastoupí v Bulharsku a poté přivítají stejného soupeře na domácí palubovce. "Zatím to nic neznamená. Máme před sebou odvety a ani jeden zápas jsme neprohráli o moc bodů. Pořád věříme," dodal Jaromír Bohačík.

"Znovu ale musím zopakovat, že jsem pyšný na své hráče i na opavské publikum za to, co tu předvedli. Víme, že potřebujeme dvě vítězství, abychom postoupili. Hráčům ale za toto okno patří velký respekt," řekl Ginzburg.

Česko - Litva 66:74 (23:19, 32:45, 50:54)

Nejvíce bodů: Kyzlink 21, J. Bohačík 13, Peterka 9 - Kuzminskas 13, Echodas 12, Zukauskas 11. Fauly: 21:21. Trestné hody: 15/9 - 19/14. Trojky: 5:6. Doskoky: 39:45.

Bulharsko - Bosna a Hercegovina 75:85.

Pořadí ve skupině po 2. kole: 1. Litva 4, 2. Bosna a Hercegovina 4, 3. Česko 2, 4. Bulharsko 2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články