Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalisté před baráží čekají na Welsche

Sychrov (Liberecko) - Necelý měsíc zbývá českým basketbalistům na to, aby vyladili formu na boje v baráži o udržení v elitní evropské skupině. Reprezentační výběr v pondělí v severočeském Sychrově zahájil závěrečný blok přípravy, ale stále bez svého klíčového hráče Jiřího Welsche. Češi ve čtyřčlenné skupině budou bojovat s Estonskem, Ukrajinou a Maďarskem, sestup čeká dvě nejhorší mužstva. První duel Ježdíkův tým sehraje 5. srpna v Tallinnu, 20. srpna baráž zakončí duelem na Ukrajině.

Welsch se ve středu stal volným hráčem poté, co mu vypršel tříletý kontrakt ve španělské Málaze. Do doby, než podepíše novou smlouvu, Welsch nechce při tréninku s národním týmem riskovat možné zranění. Trenér Michal Ježdík má ale příslib, že se druhý český hráč se zkušenostmi ze zámořské NBA připojí ihned, jakmile získá angažmá.

"Sám Jirka je optimista, novou smlouvu by měl snad uzavřít rychle, ale kde to bude a kdy se to stane, teď neví absolutně nikdo. Evropský trh je totálně zamrzlý," uvedl Ježdík na dnešním setkání s novináři v Sychrově, kde se reprezentace usídlila v místním hotelovém zámku.

Také sami hráči by Welsche mezi sebou chtěli vidět co možná nejdříve. "Není to jednoduché, když s námi není, protože on je vůdčí typ a tmelí celý kolektiv. Takže čím dřív tady bude, tím lépe," prohlásil sedmnáctiletý rozehrávač Tomáš Satoranský.

Řada hráčů se omluvila

Welschův přínos pro tým by nyní vynikl o to víc, protože další hráči střední generace s mnoha zkušenostmi letos reprezentaci nepomohou. Ze zdravotních nebo rodinných důvodů se před baráží omluvili Luboš Bartoň, který nehrál ani loni v kvalifikaci, Michal Křemen, Radek Nečas, Pavel Beneš nebo také naturalizovaný americký rozehrávač Maurice Whitfield. "Rozhodnutí hráčů respektuju, se všemi jsem mluvil. Ale ty omluvy bohužel přišly v nejméně vhodný moment. Čeká nás totiž léto, které bude velmi důležité pro celý mužský basket," prohlásil Ježdík.

Odřeknutí zkušených opor ale nyní na druhou stranu otevřelo dveře do národního týmu. Velká očekávání budou provázet reprezentační premiéru Jana Veselého, který se v minulé sezoně zabydlel v základní sestavě euroligového Partizanu Bělehrad. Příslibem je i David Jelínek hrající v Badaloně či pivot Tomáš Hampl z Bilbaa. Z univerzitních studií v zámoří se vrátil i rozehrávač David Marek.

Trenér Ježdík se bude spoléhat na osu tradičních opor

Kromě plánovaného návratu Welsche v reprezentaci dál pokračuje i její dlouholetý kapitán Ladislav Sokolovský, jednatřicetileté křídlo, a také pivot Petr Benda, společně se Sokolovským ošlehaný z těžkých zápasů Evropského poháru. "Loni jsem byl u toho, když se nám kvalifikace moc nepovedla, proto se mi teď od baráže nechtělo utíkat. Chceme to odčinit a v první skupině se zachránit, protože pro mladší generaci by mohlo být těžké se dostávat zpátky," prohlásil Sokolovský.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články