Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Basketbalisté po porážce ve Francii: Hráli jsme slušně, nestačili jsme na jejich vysoké pivoty

Češi si před zápasem s Francií dělali chutě na první místo ve skupině. Po porážce 66:82 si je ale musejí nechat zajít. Patrik Auda, pivot a jedna z opor reprezentace hrající v italském městě Pistoia, sám v rozhovorech doufal, že Češi mohou vyhrát o kýžených 15 bodů. Realita je ale téměř opačná. Přesto tým dle Audy nepředvedl špatný výkon, jen mu došly v nevhodnou chvíli síly, křídelník Vojtěch Hruban velký rozdíl ve skóre považuje za krutý. Česku nepomohlo ani Audových 20 bodů, díky jimž byl nejlepším střelcem týmu. Hráči se shodli, že k výhře dovedli Francii její vysocí pivoti, jejichž hře se nedokázali fyzicky vyrovnat.

Vysocí hráči Francie dominovali v druhé půli v zápase proti Česku
zdroj: ČTK autor: Herve Bellenger

Český tým se na přelomu první a druhé čtvrtiny sérií 14 bodů dostal do vedení a vypadalo to, že by mohl dosáhnout i na patnáctibodový rozdíl, jenž by mu zajistil první místo v tabulce. Jenže Francie se pak probudila, prakticky vymazala hostující střelce a došla si pro pohodlné vítězství.

"V určitém momentu nám došly síly. Přece jen mají velké, vysoké hráče a hrají hodně fyzicky. Nám tihle typičtí vysocí pivoti chyběli," řekl Auda. "Myslím, že na začátku se nám to ještě dařilo krýt, ale bojovat s takovým soupeřem celý zápas stojí hodně sil a tam byl trochu problém," dodal.

Výběr trenéra Ronena Ginzburga se tak musel spokojit s třetím místem. Češi navíc prohráli třetí ze čtyř zápasů od zářijové výhry v Bosně, která jim zajistila historickou účast na mistrovství světa. "Rádi bychom byli první, ale cíl byl dostat se na mistrovství a ten jsme splnili dávno. A jestli tam jdeme z prvního, druhého, nebo třetího místa, už roli nehraje," pověděl Auda.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi na závěr kvalifikace na MS prohráli s Francií

Jistota postupu navíc dala českému týmu šanci vyzkoušet nové a mladé hráče. Ve Francii tak podruhé za seniorský výběr nastoupil osmnáctiletý rozehrávač Vít Krejčí. "Byla to pro něj super zkušenost. Může nám pomoct, ale bylo vidět, že na takovou úroveň nemá zkušenosti," myslí si Auda.

Talentovaného mladíka však pochválil za nečekaně sebevědomou organizaci hry. "Od rozehrávače se to čeká, ale líbí se mi, že se toho nebojí a jen tak neodevzdává balony. Chce hru organizovat a je hodně energický, což přenáší i na tým. Navíc při protiútoku tlačí ostatní hráče rychleji na soupeřovu půlku, což hodně pomáhá," přidal pivot italské Pistoie.

Čeští basketbalisté i přes nepovedený závěr kvalifikace zpozorní 16. března, kdy proběhne los základních skupin šampionátu, kde český tým nikdy nestartoval. Československo se na něm představilo čtyřikrát, naposledy v roce 1982.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články