Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalisté otestovali soulskou arenu. Na startu generálky na MS je čekají běhaví Angolané

Po dlouhé cestě už české basketbalisty čeká příjemnější činnost, zápas. Generálka na mistrovství světa v Číně čeká svěřence Ronena Ginzburga od soboty do úterka na turnaji v Soulu, kde se utkají s Angolou, domácí Koreou a Litvou. Dosud mají na kontě v přípravě pět výher a jednu porážku. Z korejské metropole se ve středu přesunou do Šanghaje, kde vstoupí v neděli 1. září do šampionátu proti USA.

Reprezentační basketbalista Ondřej Balvín
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

Proti Angole nastoupí Češi v Soulu v 17:30 tamního času, což je v 10:30 SELČ. "Tím, že jde o africký basketbal, tak očekávám atletické hráče. Většinou nejsou moc dobří střelci, ale spíš vysocí atleti. Bude to asi hodně běhavý basket," řekl pivot Ondřej Balvín.

Angola skončila předloni na mistrovství Afriky sedmá. "Dívali jsme se na dva jejich zápasy. Je to takový typický africký styl. Ze začátku se snaží být disciplinovaní, ale pak už je to hodně individuální. Těžko hodnotit z videí, ale asi budou na úrovni Jordánska nebo Tuniska," uvedl asistent trenéra Petr Czudek.

Češi porazili Tunisko (80:66) a Jordánsko (98:67) před dvěma týdny při prvním přípravném testu v Praze na Královce a i díky úspěchu s Polskem (81:76) jej ovládli bez ztráty. Minulý týden v Hamburku, kde vyhráli opět nad Polskem (96:86) a nad Maďarskem (103:83) a podlehli Německu (68:87), skončili druzí.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté už se po aklimatizaci v Soulu připravují na atletickou Angolu

Proti domácí Koreji nastoupí český tým v neděli v 8:00 SELČ a posledním testem bude úterní duel s Litvou od 11:00 SELČ. Ginzburgův tým bude ladit nedostatky, které ukázaly předchozí dva turnaje. "Byly tam slabiny, co se týče obrany. Musíme spoustu věcí vychytat, ale také máme méně času. Musíme ty věci sladit, co nejdřív to jde. Bohužel to děláme za běhu. Jsou to detaily, ale s tím mají problémy všechny týmy. Nejsme jediní," řekl Balvín.

Do Soulu odletěli Češi ve středu večer a po desetihodinovém letu se potýkali se sedmihodinovým časovým posunem. Už ve čtvrtek na letišti v Soulu přivítali tým pořadatelé turnaje. "Ještě nikdy jsem nedostal květinu od ženy, natož od korejské," smál se kapitán Pavel Pumprla.

"Přežili jsme to. Nebylo to nakonec tak hrozné. Uteklo to rychle. Věřím, že aklimatizace bude díky tomu bez problémů. A s květinou ještě lepší," dodal Pumprla, který by se měl v průběhu turnaje zapojit do hry po nedělním zranění kotníku.

Bez problémů zvládl cestu i s 217 centimetry nejvyšší hráč českého výběru Balvín. "Jsem dost zvyklý ze sezony, kdy jsme z Kanárů pořád létali po Evropě v rámci Euroligy. Když přes léto létám do Států, tak s časovým posunem nemívám problém," prohlásil Balvín, který v létě přestoupil z Grand Canarie do Bilbaa.

V pátek měli hráči v Soulu dva tréninky. "Trochu jsme měli problém se na tréninku dopoledne rozběhnout. Bylo to ale spíš způsobené tím, že cesta byla dlouhá. Nemá to souvislost s časovým posunem, ale s celkovou únavou po cestě samotné," dodal Balvín.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články