Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Basketbalisté mohou slavit postup na Evropu, musí ale porazit Portugalce

Chomutov – Existuje konstelace, při které budou čeští basketbalisté po večerním zápase slavit postup na mistrovství Evropy. Do konce dobře rozjeté kvalifikace zbývají dvě dějství - dnešní utkání s Portugalskem a zápas v Turecku. Tým trenéra Pavla Budínského má blízko ke druhému místu ve skupině, ale na šampionát vede i cesta ze třetí pozice, ze které se na turnaj ve Slovinsku dostanou čtyři celky ze šesti skupin. Utkání Česko–Portugalsko sledujte živě na ČT4 i našem webu od 20:00.

Pokud Češi v předposledním utkání kvalifikace Portugalce v chomutovské aréně porazí a zároveň ve skupině B Bulharsko prohraje s Německem, Ázerbájdžán se Švédskem, či ve skupině C Maďarsko podlehne Rakousku, postup český tým nemine.

Češi však stále doufají, že se jim podaří udržet druhé místo ve skupině F za Itálií. K tomu potřebují bezpodmínečně zvítězit a následně by si v závěrečném duelu zahráli o druhé místo v Turecku. Pokud Turci nevyhrají nad Itálií, pak bude Čechům k druhému místu stačit v Istanbulu i prohra o 17 a méně bodů.

Tým kouče Pavla Budínského se nejprve musí soustředit na souboj s Portugalskem. To sice ještě nevyhrálo, ovšem první zápas na jeho hřišti byl poměrně vyrovnaný. Češi vyhráli až díky lepší koncovce, když vítězství 74:67 korunoval v poslední vteřině trojkou z půlky Pavel Pumprla.

"Bylo to velmi vyrovnané utkání, ale vyhrát jsme si zasloužili. Neudrželi jsme náskok devíti bodů z poločasu, soupeř nás zatlačil, proto z toho bylo drama. To nesmíme zopakovat," řekl Budínský. "Pokud chceme postoupit, musíme bezpodmínečně vyhrát," dodal.

Soupeře v prvním duelu táhl zejména Jaime Silva, který nastřílel 20 bodů včetně šesti trojek. Celkem Portugalci vyslali 27 pokusů za tři body a na střelbu z dálky si budou muset Češi dávat největší pozor. Výhodou by měla být převaha pod košem, kde ve velké formě hraje Petr Benda, který je s průměrem 14 bodů na zápas nejlepším českým střelcem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články