Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basketbalisté Los Angeles Lakers vyhráli popatnácté NBA

Orlando (USA) - Basketbalisté Los Angeles Lakers vyhráli popatnácté NBA. V nedělním pátém finálovém utkání vyhráli v Orlandu 99:86 a celkově zvítězili na zápasy 4:1. Nejlepším hráčem finálové série byl vyhlášen Kobe Bryant. I v pátém utkání byl Bryant s třiceti body nejlepším střelcem vítězů a triumf v NBA oslavil už počtvrté. Trenér Phil Jackson se z trofeje raduje dokonce podesáté, čímž překonal rekord legendárního Reda Auerbacha z Bostonu. "Je to výjimečná chvíle pro nás jako tým, který mu umožnil desáté vítězství. Věděl jsem, že už se dlouho nekoupal v šampaňském," připomněl Bryant sedmileté čekání kouče Lakers na rekordní zápis.

Kalifornský tým udělal rozhodující krok k vítězství ve druhé čtvrtině, kdy šňůrou šestnácti bodů otočil do té doby nepříznivý stav 36:40. Domácí pak dokázali ještě stáhnout na rozdíl pěti bodů, ale odvrátit prohru se jim už nepodařilo. "Nedokázali jsme držet míč a kupili chybu za chybou. Ve druhém poločase jsme zabrali, ale oni vždycky našli nějakou odpověď," posteskl si trenér Orlanda Stan van Gundy. 

Orlando se během dvacetiletého působení v NBA dostalo podruhé do finále, ale stejně jako v roce 1995 odešlo z posledního zápasu sezony zklamáno. Tehdy podlehli hráči Magic Houstonu 0:4 na zápasy. Jejich největší opora Shaquille O'Neal rok poté klub opustil a začal sbírat trofeje právě v Lakers. Floridský celek se propadl do šedého průměru zámořské soutěže, až letos si finálovou účast zopakoval, ale na titul opět nedosáhl.

Gasol: Vyrostli jsme jako tým

Po utkání seděla na střídačce skleslá hvězda domácích Dwight Howard a mohla jen sledovat, jak hostující hráči přebírají pohár pro vítěze NBA. "Říkal jsem Jameerovi (Nelsonovi), ať se podívá, jak Lakers slaví. To by nás mělo motivovat k tomu jít znovu do tělocvičny a snažit se ještě zlepšovat," uvedl Howard, jenž v utkání nastřílel pouze 11 bodů. 

Právě nepodařené finále z minulé sezony pomohlo podle pivota Paua Gasola týmu z Los Angeles. Loni nestačili Lakers na historicky nejlepší tým NBA Boston a z chyb se dokázali poučit. "Ta zkušenost z minulého roku nás stmelila a vyrostli jsme jako tým. Všechny nás to tehdy zasáhlo," řekl Gasol, jenž nasbíral v utkání 14 bodů a doskočil 15 míčů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články