Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Basketbalisté deklasovali Estonce 80:54 a živí naději na udržení

Praha - Čeští basketbalisté zvládli i své třetí domácí utkání baráže o udržení v divizi A mistrovství Evropy a v Praze dnes zdolali Estonsko 80:54. Češi k výhře nakročili už v úvodu a během střední části zápasu své vedení ještě zvýšili. V klíčových momentech tým podržel zejména kapitán Ladislav Sokolovský, který nakonec zaznamenal 20 bodů a pět úspěšných trojek. V pondělí se Češi střetnou v Szolnoku s Maďarskem.

Domácí hráči do utkání vstoupili velmi aktivně a už po čtyřech minutách vedli o deset bodů. Pod estonský koš tou dobou vedla doslova ranvej, z níž vzlétali čeští podkošoví hráči k efektním smečům, záhy se ale obraz hry zcela změnil. Estonci přidali v napadání, české rozehrávače dostávali pod tlak už na polovině hřiště a rozdíl se smrskl na polovinu.Česká obrana tou dobou nezvládala ani pokrýt drobného rozehrávače Sokka, který často bez problémů chodil až pod domácí koš a odtud řídil estonský nápor.

Úvodní dvě čtvrtiny nenabídly příliš klidu ani střelcům. Až v 16. minutě předvedl první úspěšnou trojku Tein a Estonci byli blizoučko vyrovnání. Pak ale Češi našli na důrazné napadání protizbraň - rychlý přechod do útoku na samé hranici rizika. Zásluhou přesných smečů Bendy a Veselého se pak rychle vrátili do vedení o osm bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Česko - Estonsko

Michal Ježdík:

"Všichni vyhrávají doma, takže zatím jako by se vůbec nic nestalo, každý má na záchranu poloviční šanci."

Do přestávky navíc svěřenci trenéra Michala Ježdíka své vedení ještě zvýraznili a zaplněnou Folimankou začaly kolovat mexické vlny. Euforie vydržela domácím ještě další čtyři minuty a vedle řady efektních akcí a znovuobjevené střelby z dálky to znamenalo i nárůst vedení až na 22 bodů.

Zlomeným Estoncům začaly postupně téct nervy a projevilo se to i na jejich snaze o korekci výsledku, který může hrát v konečném účtování baráže také velkou roli. Naopak Češi předvedli v závěru utkání bojovný výkon bez větších výkyvů, vysoký rozdíl udrželi až do konce a v závěru si vychutnali ovace fanoušků za všechny tři vítězné zápasy, které doma odehráli.

Česko - Estonsko 80:54 (22:17, 41:27, 60:41)

Nejvíce bodů: Sokolovský a Benda po 20, Veselý 11 - Talts a Arbet po 10, Sokk 8. Rozhodčí: Vojinovič (Srb.), Mechandijev (Bul.), Kolář (SR). Fauly: 23:22. Trestné hody: 28/17 - 28/22. Trojky: 7:2. Diváci: 1400.

Michal Ježdík
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články