Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basketbal 3x3 už na olympiádě v Riu? Češi věří, že šance jsou velké

Praha - Trojkový basketbal by jako nová disciplína mohl být součástí programu olympijských her 2016 v Riu de Janeiru. Vedení mezinárodní organizace FIBA už o tom podle člena výkonného výboru České basketbalové federace Zdeňka Břízy intenzivně vyjednává s brazilskou stranou. Rychlému zavedení nové disciplíny do řádného programu olympiády by mělo napomoci, že je to odnož basketbalu, který už na hrách je.

Basketbal
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"FIBA a Mezinárodní olympijský výbor to vymyslely mazaně a udělaly to jako disciplínu zavedeného sportu. Je to, jako když se v rychlostní kanoistice jezdí kilometr a při další olympiádě se zavede i závod na 200 metrů," řekl na dnešní tiskové konferenci Bříza.

FIBA prý vytváří velký tlak na to, aby basketbal o třech hráčích byl už v Riu. "Snaha je tam opravdu velká a velká je i šance, že se v Riu skutečně objeví," uvedl Bříza.

Basketbal 3x3 v Českém domě

ČBF prezentovala basketbal 3x3 už na letošních olympijských hrách v Londýně, kde v Českém domě nainstalovala kurt a čeští reprezentanti tam pořádali exhibice. "Myslím, že to stálo za to a mělo to velký ohlas. Byla se tam podívat delegace z Brazílie a jednala tam s FIBA o tom, jak by se to dalo udělat, aby se tato disciplína objevila už v Riu," dodal Bříza.

Česká reprezentace na letošním premiérovém mistrovství světa 3x3 byla poměrně úspěšná. Muži obsadili 9. místo, ženy byly páté a smíšenému týmu těsně unikla medaile a skončil čtvrtý. "Na to, že to bylo premiérové mistrovství, tak to nedopadlo špatně. Organizace byla výborná. Naše výsledky také nebyly špatné na to, že jsme spolu hráli poprvé," konstatoval reprezentant Stanislav Votroubek, který si k variantě 3x3 odskočil z dresu basketbalistů USK Praha.

Většina reprezentantů 3x3 se rekrutuje právě z profesionálních hráčů pětkového basketbalu, podle Votroubka by se ale mohli objevit hráči, kteří se budou soustředit hlavně na 3x3. "Jelikož to bylo první mistrovství, tak federace vzaly hráče, kteří o to měli zájem. Zatím jsou to hlavně hráči z pětkového basketbalu, ale v budoucnu asi budou přímo specialisté, kteří se budou věnovat jen 3x3," řekl Votroubek.

Povýšení 3x3 na olympijský sport by Votroubek přivítal. "Bylo by to pro basketbal jen dobře. Mohlo by to přilákat diváky, jelikož je to hodně atraktivní. Je to rychlejší a agresivnější než pětkový basket. Pokud by to bylo už za čtyři roky, tak jen lépe," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články