Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Balvín si chtěl zahrát pod Ginzburgem i v klubu, do Japonska by se ale časem rád vrátil

Ondřeje Balvína zlákala k návratu do Evropy vidina zahrát si na klubové úrovni s reprezentačním trenérem Ronenem Ginzburgem. Devětadvacetiletý pivot po ročním působení v japonské Gunmě podepsal kontrakt s ukrajinským týmem BK Prometej a věří, že v něm bude předvádět svou nejlepší hru. Japonskou kapitolu neuzavřel a časem by se chtěl do země vycházejícího slunce vrátit, v tuto chvílí ale odráží vtípky na svou novou adresu.

Ondřej Balvín
zdroj: REUTERS autor: Aly Song

"Sám si z toho dělám srandu, že už musím Nena plně respektovat a odpustit si některé řeči," řekl s úsměvem Balvín.

"S Nenem jsme v nároďáku vždy laškovali, že by mě mohl trénovat i v klubu. Minulý rok po (působení v) Bilbau jsme se o tom začali bavit, ale to už jsem měl podepsáno v Japonsku a jen to nebylo oficiální. Letos před posledním reprezentačním oknem jsme to ale začali řešit znovu, a nakonec to dotáhli," doplnil odchovanec USK Praha.

Rodák z Ústí nad Labem žertoval, že součástí přestupového balíčku je i jeho pes Charlie. "Je to zajímavá nabídka. Měl jsem na stole něco z Izraele, řešilo se Turecko a na začátku léta bylo i něco ze Španělska. Neměl jsem ale spěch podepisovat a nechtěl jsem skočit po první nabídce. Vždycky jsem podepisoval co nejdřív, ale teď jsem si říkal, že kdyby se nic zajímavého neukázalo, počkám klidně do mistrovství Evropy," řekl Balvín.

Na nabídce Prometeje ho zaujala možnost hrát na klubové úrovni s trenérem Ginzburgem. Ukrajinský tým po invazi Ruska na Ukrajinu přesídlil do Rigy, kde bude od příští sezony hrát nejen lotyšsko-estonskou ligu, ale také Eurocup.

"Pod Nenem hraji přes léto svůj nejlepší basket a věřím, že v tom mohu pokračovat i během sezony. Klub také čeká Eurocup, což je hodně lákavé. Mohu se uvést zpět do Evropy, a kdybych třeba odehrál sezonu dobře, mohl bych mít zase další zajímavou nabídku v Evropě," uvedl bývalý hráč Bilbaa, Gran Canarie, Bayernu Mnichov nebo Sevilly.

Obavy z přelití válečného konfliktu do Lotyšska nemá. Stejně příliš nevnímá ani nezvyk v podobě azylu v Rize.

"Pro lidi, kteří v tom klubu delší dobu pracují, to asi bude jiné, ale já to beru jako součást situace a součást války. Hlavní je, že tým nezanikl, chce pokračovat a našel způsob, jak fungovat. Nebude to jen paběrkování. Je to tým, který má ambice," podotkl 216 centimetrů vysoký hráč.

Přestože se nakonec s japonskou Gunmou nedohodl na pokračování, japonskou kapitolu nezatracuje. Naopak by se v budoucnu do Asie rád vrátil.

"Můj primární cíl tam byl pokračovat, ale Gunma furt váhala. Nakonec podepsali (Kaleba) Tarczewského a já to beru, je to byznys. Nějaké nabídky z Japonska jsem měl, ale nebylo to nic, co by mě zaujalo. Teď si chci odehrát dobrý rok s Nenem, a když to půjde, rád bych se tam vrátil. Nic není uzavřeno, naopak japonskou kapitolu bych rád znovu otevřel," řekl Balvín.

Volno po posledním kvalifikačním utkání o MS 2023 s Litvou trávil mimo jiné na dovolené v Chorvatsku. "S Patrikem Audou a našimi společnými kamarády jsem byl na Zrči v Chorvatsku. Většinu času jsem ale byl doma s rodinou a se psem. Byl jsem také v Brně pozvaný na výstavu Tutanchamona, takže to jsem si také užil," dodal Balvín.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články