Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Auda: Zápas s Černou Horou byl hlavně o sbírání zkušeností pro mladé

Cenné zkušenosti pro omlazený tým přinesl podle Patrika Audy závěr kvalifikace mistrovství světa. V neděli v Podgorici proti Černé hoře (70:88) se přestavilo v týmu kouče Ronena Ginzburga už jen trio hráčů se zkušenostmi z velkých mezinárodních turnajů. Ještě ve čtvrtek v Pardubicích proti Francii (59:72) jich bylo i s Vojtěchem Hrubanem a Martinem Křížem pět.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté se rozloučili s kvalifikací MS prohrou v Černé Hoře

"I v těch posledních dvou zápasech, když už o nic nejde a nemůžeme postoupit dál, jsme chtěli ukončit kvalifikaci rozumně. Je ale potřeba dát prostor mladým klukům, aby si vyzkoušeli, jaké to je hrát na takové úrovni proti týmům jako Francie a Černá Hora," řekl Auda, který proti Černé Hoře v roli kapitána zastoupil absentujícího Hrubana.

Debut v národním týmu si odbyl Jakub Slavík z Opavy, soutěžní premiéry po přípravných zápasech se dočkali dvacetiletý talent Ondřej Hanzlík z Girony, Čechokanaďan James Karnik, který je novou posilou Brna, a po listopadovém startu v kvalifikaci přidali další minuty Ondřej Švec s Davidem Böhmem z USK Praha.

"To jsou pro ně hrozně cenné zkušenosti, ze kterých budou moct kluci těžit. Pamatuju si to sám, když jsem začínal s nároďákem osm let zpátky. Každý zápas i trénink s klukama to byly velké zkušenosti, které mě pomohly posunout," podotkl Auda.

V Podgorici před více než pěti tisíci diváky musel český tým čelit ostrému nástupu domácích, kteří si výhrou pojistili účast na letním šampionátu v Indonésii, Japonsku a na Filipínách. "Atmosféra byla úžasná. Na domácí půdě měli velkou podporu. To je hnalo dopředu hned od začátku. My jsme se bohužel trochu v obraně ztratili," uvedl Auda.

"Dostali jsme v první půlce hodně bodů. To nám překazilo i náš záměr hrát rychle dopředu, což je naše silná stránka. Bez toho se nám hrálo hůř. Chtěli jsme hrát víc agresivněji v obraně i útoku."

Naopak připomněl povedený začátek třetí čtvrtiny. "Měli jsme pár dobrých obran. Dostali jsme se k rychlým protiútokům. Z toho jsme dávali koše a dostalo nás to zpátky do hry. To je styl, jaký bychom chtěli hrát. V první půlce se nám to bohužel nepovedlo a rozdíl bodový už byl moc velký," řek.

S pivotem Ondřejem Balvínem si při oslavách Černohorců jejich druhého postupu na MS za sebou i v historii mohli vzpomenout na tažení za 6. místem na šampionátu v roce 2019 v Číně. Tam byli z týmu pro poslední reprezentační okno i Hruban s Křížem, kteří už po čtvrtečním utkání v Pardubicích v Černé Hoře chyběli.

Vedle Audy s Balvínem zůstal v kádru jako také další účastník loňského EuroBasketu v Praze a Berlíně už jen Tomáš Kyzlink z Limoges. Z širšího kádru dostali větší prostor při absencích opor Richard Bálint s Viktor Půlpánem z Brna, Petr Šafarčík z Pardubic a nymburský Luboš Kovář.

Auda neváhal přijet z Jokohamy, přestože Češi už v listopadu ztratili naději na postup. On sám při koronavirové krizi z Japonska na zápasy kvalifikace nemohl, před EuroBasketem zase vypadl ze hry proti Maďarům v Chomutově i v Paříži zraněný lídr Tomáš Satoranský.

"Častokrát někdo chyběl. Ať už já nebo někdo z kluků. To je pak těžké hrát proti týmům, které pořád mohou postavit silný druhý tým. To není náš případ. My potřebujeme všechny, co máme, aby se nám podařil nějaký výsledek. Od začátku bylo hodně prohraných zápasů. Je to samozřejmě škoda, ale nedá se nic dělat. Musíme se dívat dopředu, co nás čeká dál," dodal Auda s výhledem na srpnovou úvodní část kvalifikace na olympijské hry v roce 2024 v Paříži.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články