Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Atmosféra byla skvělá. Snad to bude pokračovat, přejí si Veselý se Satoranským

Trochu se mluvilo o tom, zda si nebudou s Tomášem Satoranským na hřišti překážet a nenaruší hru českého týmu. Obavy byly liché. Přestože Jan Veselý nevévodil statistikám utkání s Ruskem, byl při těsné výhře 80:78 velmi platným hráčem. Po utkání si chválil atmosféru a bojovnost českého výběru. Se svým spoluhráčem souhlasil i Tomáš Satoranský.

"Atmosféra byla super. Lidi halu vyprodali, přesto to na mé standardy bylo chvílemi trochu mrtvé, ale snažil jsem se to hecovat a fanoušci se chytli," řekl Veselý, který je zvyklý na bouřlivou atmosféru z Fenerbahce. "Tam ale máme lidi hned u hřiště, tady v té hokejové hale nejsou fanoušci tak blízko, ale i tak udělali neskutečnou atmosféru," potěšilo jej.

K cenné výhře přispěl devíti body, pěti doskoky a třemi získanými míči, což nejsou ohromující čísla, ale mnohem důležitější byla jeho černá práce. Hodně bránil, neustále zaměstnával pivoty soupeře a bojoval o každý míč. "To vítězství bylo o bojovnosti. Rvali jsme se na obou stranách hřiště, bojovali jsme o každý balon i na doskoku a i přes hluchá místa to vyšlo," ví.

Před duelem se řešilo, zda Veselý s Tomášem Satoranským spíše nenaruší chemii v týmu. Veselý byl rád, že se obavy nepotvrdily. "Soupeři se soustředí na naši hru s Tomášem, proto se od prvního dne tady snažíme pomáhat klukům, aby oni těžili z naší hry. Jsem rád, že jsme tým nerozvrátili naší přítomností, ale že se k nám naopak všichni přidali," řekl.

Z většího prostoru těžil zejména Jaromír Bohačík, který nastřílel devatenáct bodů. "Bočimu říkáme od začátku, ať to pálí zvenku, že může mít dvacet bodů jen z toho. Dnes to ukázal. Dával těžké střely. Je to neskutečný hráč a má před sebou velkou budoucnost," chválil Veselý křídelního hráče Nymburku.

Vítěznou střelu ale obstaral po cloně od Veselého právě Satoranský, obě hlavní hvězdy tak vzaly rozhodující akci na sebe. "Trochu mě překvapilo, že Saty zakončil zrovna takhle, protože tahle střela z jedné nohy mu teď moc nepadala. Už ho to štvalo. Ale spadlo mu to tam v důležitou chvíli," konstatoval pivot Fenerbahce.

Tomáš Satoranský: "Máme hodně kvalitních hráčů. Pomohlo jim, že tři kvalifikační okna hráli bez nás. Je i na trénincích vidět, že nabrali sebevědomí a nebyli nervózní. Možná jen na začátku, protože na takové návštěvy v Česku nejsme zvyklí."

Satoranský: V přípravě mi to nepadalo, teď naštěstí ano

S Veselým souhlasil i Satoranský. Také podle něj bylo publikum v pardubické hale speciální. "Diváci byli skvělí a pomohli nám k vítězství. Překvapili mě hodně. Bylo to skvělé. Byla to pro mě nejlepší atmosféra v Česku a snad to takhle bude pokračovat," řekl Satoranský. "Doufám, že to bude mít pozitivní vliv na český basketbal," dodal.

Výhru zařídil právě on vítěznou střelou šest sekund před koncem. A to svou typickou akcí, při níž po úniku nejde do zakončení rovnou do koše, ale místo toho po odrazu z jedné nohy vystřelí. Touto akcí zvanou floater je známý i v NBA. Ale v přípravě se mu příliš nedařila.

"Celé léto jsem trénoval s americkými míči, pak není snadné si za dva týdny zvyknout na tenhle evropský. Takže mi to v přípravě nepadalo. Ani dnes jsem z této akce nedával, ale mám v téhle střele opravdu sebevědomí a věděl jsem, že je to akce, kterou mohu na konci využít," líčil Satoranský. "Chtěli jsme hrát do konce, věděli jsme, že Rusové budou clonu od Honzy Veselého agresivně přebírat, takže jsem z toho měl nájezd a floater," dodal.

Rusové ale měli ještě skoro šest sekund na odpověď. K míči se dostal Alexej Šved, ale pod časovým tlakem trojku neproměnil. "Zdůrazňoval jsem klukům, že nesmíme zbytečně vypomáhat a nechat jim volnou trojku. Blake Schilb zahrál na Šveda dobrou obranu, on se sice dostal ke střele, kterou dokáže proměnit, ale naštěstí to bylo krátké. Já však stál přímo pod košem a vypadalo to, že to tam jde, tak jsem se hodně modlil," usmíval se Satoranský.

K úspěchu celkem přispěl šestnácti body, sám s výkonem ale úplně spokojený nebyl. "Pořád jsem měl špatnou střelbu, moc mi to nepadalo. Na konci jsem dvě volné střely neproměnil, ale nenechal jsem se tím rozhodit. Vím, že to musím brát na sebe. Ale byl to především velmi dobrý týmový výkon," ocenil spoluhráče.

"Bylo to velmi těžké vítězství proti výbornému týmu s velkou basketbalovou inteligencí. Oni odehráli dobrý zápas, zatímco my nehráli úplně nejlépe, ale povedlo se nám udržet se v zápase, i když jsme prohrávali o devět bodů. Nezazmatkovali jsme, což se nám v minulosti stávalo. Ukázala se zkušenost, co tenhle tým nabral, a nepoložili jsme se," potěšilo jej.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články