Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Američanky nezaváhaly s Čínou, Senegalky slaví historické vítězství

Dva zápasy stačily favorizovaným americkým basketbalistkám k přímému postupu do čtvrtfinále mistrovství světa na Tenerife. Vítězky předchozích dvou šampionátů porazily Čínu 100:88 a v předstihu si zajistily prvenství ve skupině D. Na první stobodové výhře na turnaji se podílela 23 body Breanna Stewartová. Základní část zakončí výběr USA utkáním proti Lotyšsku, které už je bez šance na postup.

Utkání USA - Čína
zdroj: EFE autor: Elvira Urquijo A.

Podruhé vyhrála ve skupině A Kanada s Francií a v úterý si to rozdají o první místo v tabulce. Kanaďanky zdolaly Řecko 81:50 a druhý den diktovaly tempo hry proti Korejkám. První čtvrtinu vyhrály 18:10 a postupně vedení navyšovaly. Asijky nedokázaly reagovat a po předchozí porážce 58:89 s Francií musí o postup ze skupiny do osmifinále zabojovat v utkání s Řekyněmi. První tým ze čtyřčlenné skupiny jde rovnou do čtvrtfinále, dva do osmifinále.

Kanadě pomohla i větší rotace hráček, Jihokorejky spoléhaly většinou na první pětku. Hned tři hráčky nastřádaly přes 34 minut na palubovce. Nejvíce bodů si připsala Ji Su Parková, ale ani její příspěvek 23 bodů na výhru nestačil.

Z památného vítězství se radoval Senegal

Při své osmé účasti na MS dokázaly basketbalistky Senegalu poprvé zdolat evropského soupeře. Den po prohře o 20 bodů s favorizovaným výběrem USA uspěl africký tým v dramatickém duelu s Lotyšskem a po výsledku 70:69 si připsal na šampionátu první výhru od roku 2006. Lotyšky po sobotním nezdaru s Čínou, které podlehly o tři body, utrpěly druhou těsnou porážku.

Nejlepší střelkyně letošního ročníku WNBA Liz Cambageová dovedla australskou reprezentaci k jasnému vítězství nad Argentinou 84:43. Pivotka Dallasu nastřílela úvodních deset bodů zápasu, jenž zakončila s 24 body.

Belgičanky, bronzové medailistky z loňského evropského šampionátu v České republice, ztratily den po skalpu Portorika střetnutí s Japonskem v prodloužení. V poslední čtvrtině sice prohrávaly už o devět bodů, ale v závěru získaly vedení 68:65. Po trojce Evelyn Mawuliové dospělo utkání do nastavení, po němž slavily těsnou výhru 77:75 Japonky.

Mistrovství světa basketbalistek na Tenerife (Španělsko):

Skupina A: Kanada - Korea 82:63 (45:24), Francie - Řecko 75:71 (38:36).

Skupina B: Argentina - Austrálie 43:84 (13:40).

Skupina C: Belgie - Japonsko 75:77 po prodl. (68:68, 32:35).

Skupina D: Senegal - Lotyšsko 70:69 (28:29), Čína - USA 88:100 (39:48).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články