Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Američané na MS basketbalistů touží po 16 letech usednout na trůn

Praha - Už 16 let čekají američtí basketbalisté na to, až ovládnou světový šampionát. Nezvykle dlouhý půst největší velmoci má skončit 12. září, kdy v Istanbulu přehlídka nejlepších týmů planety vyvrcholí finálovým zápasem. Na nejvyšší pozice myslí i obhájci zlata Španělé, ambicemi se netají ani minulí poražení finalisté z Řecka, Chorvaté a Argentinci. A odepsat se nedá ani nevyzpytatelné Srbsko. Vítěz MS se může těšit na to, že si v předstihu zajistí místo na olympiádě v Londýně v roce 2012. Na očekávaný turnaj, který byl beznadějně vyprodaný už v květnu, přijíždí do Turecka bojovat 24 týmů, boje ve skupinách startují dnes. Přímé přenosy nabídne ČT4.

Lesk šampionátu ubírá skutečnost, že na něm budou chybět nejzářivější hvězdy současnosti. Týká se to především amerického výběru: Jeho kouč Mike Krzyzewski předloni dovedl tým k triumfu na olympiádě v Pekingu, ale nyní v něm není ani jeden hráč ze zlaté party. Z nejrůznějších důvodů se omluvily všechny jeho klenoty. Totálně přestavěné mužstvo se představí bez Kobeho Bryanta, LeBrona Jamese, Carmela Anthonyho, Dwayna Wada, Chrise Paula či Chrise Boshe. Novým lídrem má být Kevin Durant, v minulé sezoně nejlepší střelec základní části NBA. Na poslední chvíli vypadl i Rajon Rondo z Bostonu, velký objev posledních let, který se těsně před mistrovstvím sám omluvil kvůli rodinným důvodům.

Američané v přípravě vyhráli všechny čtyři testovací zápasy, v posledních dvou zdolali i úřadující světové šampiony ze Španělska a v generálce rozdrtili o 28 bodů Řeky, čímž jim částečně vrátili vyřazení ze semifinále MS před čtyřmi lety. "Každý zápas jdeme nahoru," těšil se tahoun Durant. Na americký výběr hned v úvodu šampionátu čeká v sobotu utkání s nebezpečným Chorvatskem.

Nejen Američané před mistrovstvím řešili příval omluvenek svých klenotů. Němci se třeba musejí obejít bez Dirka Nowitzkého, Španělé zase vymýšlejí, jak v sestavě nahradit Paua Gasola, nejužitečnějšího hráče minulého mistrovství. Argentincům budou chybět tradiční tahouni Manu Ginobili s Andresem Nocionim. Francouzi smutní nad absencí svého dirigenta Tonyho Parkera a Čína se už dávno smířila s tím, že nenasadí obra Jaa Minga, v posledních sezonách pronásledovaného zdravotními problémy.

Nepříjemné ztráty potkaly i srbský a řecký tým. Jeho opory doplatily na nedávnou vzájemnou bitku v přípravném utkání: Srb Krstič dostal stopku na tři zápasy, jeho spoluhráč Teodošič na dva, stejně jako další nejaktivnější rváči z řecké strany - Fotsis a Schortsanitis. I rozmíška mezi Řeky a Srby naznačila, jaký říz bude šampionát mít. Ze čtyř šestičlenných skupin postoupí do vyřazovacích bojů pokaždé nejlepší čtyři mužstva.

Poslední tři MS v basketbalu ovládly evropské týmy

Od roku 1998 trvá vláda Evropy na mistrovství světa basketbalistů. Po dvou titulech Jugoslávie slavili před čtyřmi lety Španělé. V Japonsku před čtyřmi lety dominovala španělská obrana, v ryze evropském finále zdolali Španělé i bez svého nejlepšího hráče Paua Gasola 70:47 Řeky. Nejužitečnější hráč turnaje si v semifinále s Argentinou zlomil kůstku v noze a triumf spoluhráčů sledoval jen ze střídačky.

Svět zná šest šampionů

Basketbalové mistrovství se poprvé konalo v roce 1950 v Argentině, kde zvítězil domácí výběr. Titulem mistrů světa se vedle Argentinců může pochlubit ještě dalších pět zemí. Rekordmany jsou s pěti vítězstvími Jugoslávci, třikrát se radovaly někdejší SSSR a USA, dvakrát Brazílie a naposledy před čtyřmi lety Španělé.

Poprvé v Evropě se MS hrálo až v roce 1970 v tehdejší Jugoslávii. Kromě ní hostily světový šampionát na starém kontinentu ještě Španělsko v roce 1986 a před dvanácti lety Řecko. Československo se šampionátu zúčastnilo celkem čtyřikrát, naposled ovšem v roce 1982. Historicky nejlepším umístěním zůstává šestá příčka z MS 1970 v Jugoslávii.

Na favorizované Američany zbyl pouze bronz, ačkoliv v jejich kádru nechyběla řada hvězd v čele s LeBronem Jamesem. Od posledního triumfu v roce 1994 se největší basketbalová velmoc mohla těšit pouze ze dvou bronzů.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články