Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Začíná Pražský baseballový týden. Zápasy českého týmu proti asijským hvězdám odvysílá ČT sport Plus

Českým baseballistům začala reprezentační sezona a teď se chystají na 43. ročník Pražského baseballového týdne. Až do úterý se čeští hráči na tradičním podniku utkají s Tchaj-wanem, Německem a Japonskem. Přímé přenosy z turnaje sledujte na ČT sport Plus.

zdroj: Czech Baseball Association

Už v 80. letech minulého století začaly do Prahy jezdit nizozemské týmy, v roce 1988 i tým USA. Jen z června se tentokrát termín turnaje posunul o měsíc dopředu.

"Je to na mém domácím hřišti na Eagles, kde hraju denně, takže od malinka jsem chodil koukat a obdivovat české výkony," říká reprezentant Šimon Blažek v rozhovoru pro ČT sport k druhému nejstaršímu baseballovému turnaji v Evropě.

"Tohle bude má třetí účast. Měl jsem jiné turnaje, když jsem byl mladší," říká chytač Martin Zelenka k prestižnímu turnaji. Na něj se vždy sjíždí obrovské množství skautů z Major League a také vynikající družstva, třeba regionální výběr Austrálie.

"Je to přehlídka týmů a my víme, že se tam každý rok ukážeme. Pro fanoušky je to příležitost pravidelně vidět naše zápasy s nejlepšími týmy," dodává Blažek.

"Level s těmito týmy se posouvá zase dál. Ty týmy mají opravdovou kvalitu. Bude těžké to na další roky udržet," říká Zelenka pro ČT sport.

Na turnaj je už prodáno přes 85 procent permanentek. Tchaj-wan i Japonsko přijedou s výběry univerzitních hráčů, budoucími superhvězdami na asijském kontinentu. Německo je čtvrtým týmem mistrovství Evropy.

"Část našeho týmu byla na World Baseball Classic minulý rok, takže styl hry nepřekvapí. Pro hodně kluků to ale bude příležitost si s takovými týmy zahrát. Vážím si toho, že dostaneme šanci si proti takovým týmům zahrát. Jsou to země, které jsou opravdu nejlepší na světě," ví Blažek.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Chytač Martin Zelenka o nadcházejícím Pražském baseballovém týdnu

Čechy čeká kontaktní a těžký baseball. "Do téhle doby jsme se mohli setkat s asijským baseballem na mistrovství světa. Setkal jsem se s ním v Kolumbii a Mexiku a byly to vždy zápasy, kdy jsme do toho nešli úplně naplno," popisuje Blažek složitost takové konfrontace.

Těší se na atmosféru. "Viděl jsem postavené tribuny, a pokud tam přijde tolik diváků, možná z toho budu i nervózní," směje se hráč pražských Eagles Blažek.

Pro českou reprezentaci je to i dobrá příprava pro World Baseball Classic 2026, kam se kvalifikovala na loňském historickém turnaji.

"Máme 20 měsíců, abychom obstáli. Možná právě Tchaj-wan, pokud se na WBC 2026 kvalifikuje, může být náš první soupeř ve skupině," uvedl manažer národního týmu Pavel Chadim.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články