Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vstoupíte-li na hřiště, únavu necháváte jinde, říká softbalistka Kučerková před ME

Českou softbalovou reprezentaci žen čekají v letošním roce v červenci dva vrcholy. Domácí mistrovství Evropy a dva týdny poté také kvalifikace na olympijské hry do Tokia. A na výjimečnou sezonu se Češky připravují opravdu pečlivě. "Motivace je obrovská, máme na to se umístit mezi nejlepšími třemi týmy. Víceméně se počítá s tím, že postoupíme na kvalifikaci. Ale nesmíme to podcenit," říká reprezentantka Ludmila Kučerková.

Radost českých softbalistek
zdroj: ČTK/PR/ autor: Jan Beneš/Česká softballová asociace

České softbalistky na přelomu února a března odjely na dvoutýdenní soustředění na Floridu, kde odehrály celkem dvaadvacet zápasů s místními univerzitami. Na americké půdě následně prokázaly, že jsou ve skvělé formě. Patnáct utkání i díky parádnímu výkonu na pálce vyhrály.

"Měly jsme tam domluvené přáteláky, které měly před startem sezony. Rozdílnost úrovní byla veliká. Chtěly jsme zlepšit přístup v útoku, na pálce a soustředily se hlavně na tvrdé a dlouhé odpaly. Pálka je nejvíce rozhodující činnost v softbalu," tvrdí Kučerková.

Češky si podle ní splnily, co si předsevzaly. "A dalším úkolem byla i psychická příprava, jak se správně namotivovat, abychom nebyly nervózní," dodává.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: České softbalistky čeká ME a kvalifikace na OH

Navíc si svěřenkyně trenéra Vojtěcha Albrechta vyzkoušely i herní model olympijské kvalifikace, která se koná v červenci v nizozemském Utrechtu, už čtrnáct dní po evropském šampionátu.

"Je to nabitý program, ale v přípravě jsme jen upravily fyzickou přípravu, aby síla a výbušnost přišly na kvalifikaci. Po Evropě bude pár dní volna, pak začneme trénovat, aby se dostavila forma," vysvětluje Kučerková.

Kvalifikaci si Češky zahrají, pokud na ME v Ostravě skončí ze třiadvaceti týmů alespoň šesté, což se jim podařilo zatím při každé účasti na kontinentálním šampionátu. "Sice jsme počítány za jedny z favoritek, ale rozhodně to nesmíme podcenit. Tyhle situace jsou právě ošemetné. Našim cílem není jen postoupit na kvalifikaci, ale dostat se do finále."

Radost českých softbalistek
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Některé hráčky si dokonce podle Kučerkové zařídily jen částečné úvazky z plných, aby mohly trénovat. Ona sama má dvouletou dceru. "Ale taky babičky, dědečky a manžela, který si vezme volno z práce. Pro mě to je jednodušší varianta. Rozhodně je těžké se domluvit se zaměstnavatelem, ale holkám to vychází. Za to jsem ráda," dodává hráčka SK Kotlářka.

V základní skupině domácího turnaje se české softbalistky utkají se Švédskem, Slovenskem, Francií, Belgií a Litvou. "Ostravští fanoušci jsou známí tím, jakou atmosféru umí na zápasech udělat. Neskutečně tým podporují a ženou. Jsem na to zvědavá, jak to bude vypadat. Jakmile člověk vstoupí na hřiště, únavu nechává někde jinde," říká Kučerková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články