Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V akademii prožíval perné chvilky, pak přišlo zranění. Nyní chce Vavruša pomoct baseballistům na OH

Sám nebyl daleko od toho, aby si zahrál v zámořské MLB. Sen Daniela Vavruši o startu v nejkvalitnější baseballové soutěži sice překazilo zranění, on sám ale sportu nezanechal. Před startem nové sezony má chytač pražské Kotlářky velkou ambici: pomoci reprezentaci uspět v olympijské kvalifikaci.

Daniel Vavruša
zdroj: ČTK autor: Salajka Martin

"Naší silou je, že máme týmového ducha, rveme se za každý bod a aut. To nám může pomoct, abychom kvalifikaci úspěšně zvládli," řekl Vavruša, který se k baseballu dostal díky rodině, v Americe i studoval a v roce 2011 jako první Čech podepsal smlouvu s Yankees.

"Poslali mě do akademie v Dominikánské republice," vysvětloval, že cesta k výšinám je dlouhá. Každý klub má akademii v Latinské Americe a v USA a úrovně soutěží pak stoupají od tzv. Rookie league, Short season, Single A, Single A Advanced, Double A, Triple A až po MLB.

V Dominikánské republice Vavruša poznal drsný život mladíků toužících po slávě. "Růžový to nebylo. Bydlelo se v jednom komplexu, devadesát lidí ve dvanácti pokojích a každý měl malou skříňku na věci. Čas od času se něco ztratilo. Byli tam i hráči z chudších rodin, a když jezdili domů, tak brali jiným věci," odhalil.

Navíc byl tak trošku atrakcí. Mezi Jihoameričany byl jediným bělochem. "A neuměl jsem španělsky. Nikoho takového tam předtím neměli," řekl, ale po baseballové stránce si kemp chválil. "Zahrál jsem si super a strašně moc mi to pomohlo."

Po dvou letech se dostal do kempu na Floridě. V Tampě mají Yankees rehabilitační centrum pro hráče z MLB a díky tomu se potkal s hvězdami Derekem Jeterem i v minulosti s nejlépe placeným hráčem ligy Alexem Rodriguezem.

"Jeter byl naprosto skvělý týpek. U bazénku si ledoval kotník, prohodili jsme pár slov. A on, co tady dělám, že v Čechách hrají všichni fotbal a hokej. Jako sportovní fanoušek znal Jágra, Čecha a Nedvěda," řekl Vavruša.

Autor 696 homerunů Rodriguez zase pozval hráče, kteří byli předtím v Dominikánské republice, odkud pocházejí jeho rodiče, na večeři. "Seděli jsme u stolku po deseti, přisedl a pokecal. Každý jsme měli otázku, ale nepamatuju se, na co jsem se zeptal," smál se Vavruša.

Zranění Vavrušův sen překazilo

Jeho touha prosadit se do MLB skončila kvůli zraněnému ramenu. Musel na operaci. "A pak už jsem byl starší a pro ně neperspektivní," řekl hráč pražské Kotlářky, který pracuje u otce ve firmě dovážející do Česka baseballový materiál.

Co se nepovedlo Vavrušovi, má nyní v MLB na dosah Martin Červenka. Rovněž chytač, který letos v únoru hrál v přípravě za hlavní klub Baltimoru Orioles. "V baseballu je něco neobvyklého, že má šanci hrát MLB, a věřím, že se mu to povede," míní Vavruša.

"Říkali nám, že MLB je dvacet procent o fyzičce a osmdesát o psychické vyspělosti, aby byl hráč připraven hrát každý den před 50 tisíci lidmi a uměl spolknout neúspěch. Myslím, že to Martin jako flegmatik a pohodář dá a potřebuje jen štěstí," řekl Vavruša.

Červenku by ale rád viděl v září také v českém dresu v olympijské kvalifikaci. "Když budeme mít Barryho, zlepší se hráči okolo. Nadhazovači se budou soustředit na Červenku a poleví soustředěnost na ostatní," konstatoval Vavruša.

A vysněný postup českých baseballistů na olympiádu by mohl mít pro mladé hráče dopad i směrem k MLB. Díky startu v Japonsku by se po letech zvýšil zájem skautů o tuzemské naděje. "Rozvázalo by jim to oči," věří Vavruša.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články