Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Úspěch, který baseballisty přivedl až k slzám. Pořád si to neuvědomujeme, řekli o postupu

I když už je to pár hodin a stihli to pořádně oslavit, čeští baseballisté stále ještě pořádně nevstřebali, na jak obrovský úspěch postupem na World Baseball Classic (WBC) dosáhli. Některé dokonce diskuze o tom dovádí k slzám. Zároveň ale jasně deklarují, že při březnovém debutu mezi světovou elitou nechtějí být ve skupině s Jižní Koreou, Austrálií, Čínou a domácím Japonskem jen do počtu. Tým trenéra Pavla Chadima věří, že sukces pomůže k popularizaci jejich sportu. Zvláště, když Česko hostí příští rok mistrovství Evropy.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi porazili slavně Španěly a postoupili na World Baseball Classic

Je to neuvěřitelné. Pořád si nejsem schopný uvědomit, co se stalo," řekl po návratu z Německa univerzál Martin Schneider. "Od včerejška o tom přemýšlím, a když se o tom s někým bavím, začnou mi téct slzy. Je to velká satisfakce za to, co jsme tomu s rodinou obětovali. Stále je to ale dílčí úspěch. Určitě nepojedeme do Tokia na výlet. Chceme tam uspět," doplnil šestatřicetiletý Schneider.

Češi si zajistili na kvalifikačním turnaji v Regensburgu druhé postupové místo s Velkou Británií díky středečnímu triumfu nad Španělskem 3:1. "Oslavy samozřejmě byly. Zpívali jsme, tancovali a tak. Při cestě zpět jsem si trochu uspinknul, ale bylo to fajn," uvedl Schneider, který pracuje jako hasič. Podle trenéra dostali hráči při oslavách volnou ruku. "Kluci byli výborní. Nic nezničili, ani nerozbili," pronesl s úsměvem Chadim.

Postup přes Španělsko pro ně byl satisfakcí. Soupeři vrátili vysokou porážku 7:21 z úvodu turnaje. "Dostali jsme od nich strašně nařezáno, ale i když jsme prohrávali snad 1:21, nevzdali jsme se. Od té chvíle nastal zlom a věděl jsem, že to dokážeme," podotkl Schneider, který tým vedl jako nadhazovač a ve více než šesti směnách soupeře takřka eliminoval.

Při premiérové účasti na WBC budou Češi hrát v tradičním Tokyo Domu s kapacitou přes 45 tisíc fanoušků. "Doufali jsme, že půjdeme proti USA, kde jsou naše největší vzory. Vyšlo nám Japonsko, ale Tokyo Dome je mekka baseballu v Asii. Určitě se na to připravíme. Šance je a pojedeme tam předvést nejlepší výkon," řekl vnitřní polař Martin Mužík.

Trenér Chadim by chtěl před turnajem vedle tradičního teambuildingu absolvovat únorovou přípravu v Itálii v Messině. "Věřím, že pak dáme ještě tři zápasy v Japonsku, abychom se po časovém posunu aklimatizovali," uvedl jednapadesátiletý kouč a na dálku děkoval předchůdci na lavičce Miku Griffinovi. "Nejmíň třetinu těchto kluků devět let trénoval," doplnil Chadim.

Přestože by rád národní tým před WBC kosmeticky doplnil, velké změny neplánuje. Chce být opatrný i k případnému posílení o naturalizované Američany.

"Potřebujeme nadhazovače, ale určitě dáme velkou váhu, aby to byli kluci, kteří mají zájem získat český pas a případně nám pomoci na mistrovství Evropy. Nebudeme preferovat žoldáky, nicméně jednoho si na kopec představit umím," řekl Chadim. "Nesmí nám to narušit celkové složení. Němcům hráli v poli jen dva Němci a tím to rozbili. Nakonec byli naštvaní všichni," doplnil Chadim.

Premiérový postup na prestižní turnaj by mohl pomoci k popularizaci baseballu před domácím ME v příštím roce. Česko hostí šampionát po devíti letech. "Evropa je pro nás velkou motivací a WBC v březnu tomu přidává něco na víc. Věřím, že každý bude chtít makat, co to půjde," dodal vnější polař Marek Chlup.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články