Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Startuje Czech Series. Favorité jsou obhájci titulu Draci, vyzyvatel "homerunové" Tempo

V pátek večer začne finálová série baseballové extraligy mezi Draky Brno a pražským Tempem. Draci obhajují titul a čeká je už 28. finále, s 23 trofejemi jsou nejúspěšnějším českým klubem. Také letos do finále vstoupí jako favorité, neboť po základní části ovládli i nadstavbu a do semifinále postoupili z prvního místa. V letošní sezoně se spolu finalisté extraligy utkali už šestkrát a čtyřikrát se z vítězství radoval brněnský celek. Přímý přenos prvního finále od 19:00 vysílá ČT sport Plus. 

Nadhazovač brněnských Draků Jhenderson Hurtado
zdroj: baseball.cz autor: Lenka Brožová

Draci budou spoléhat zejména na zahraniční nadhazovače. Mezi nimi vyčnívá Venezuelan Jhenderson Hurtado, jenž má nejlepší průměr umožněných doběhů v soutěži (1,23). I v semifinálové sérii proti Eagles Praha ukázal výbornou formu. Zkušenostmi z MLB může pomoci Juan Jaime, jeden z hráčů, kteří stáli za loňským triumfem.

Ztrátu ale Draci zaznamenali na nedávném mistrovství Evropy do 23 let v Rakousku, kde si při obranném zákroku poranil ruku Tomáš Chadim. Ve finále startovat nebude. "Samozřejmě chceme vyhrát. To je náš cíl, který jsme si dali již před sezonou. Jsme si vědomi síly Tempa, které hrálo celou sezonu, kromě začátku, stejně jako my dobře. Myslím si, že to budou vyrovnané partie," uvedl manažer Draků Hynek Čapka.

Tempo patřilo v 70. a na počátku 80. let mezi československou špičku. Ve finále hrálo naposledy v roce 2003, kdy podlehlo Drakům 0:3 na zápasy. Od roku 2012, kdy se Pražané vrátili do nejvyšší soutěže, se do play-off probojovali teprve podruhé.

Před sezonou však síla týmu výrazně stoupla s příchodem nejlepšího českého baseballisty posledních let Martina Červenky. Ten i v dresu Tempa potvrzoval celý rok své kvality, s 19 homeruny jasně vede statistiku soutěže a s 81 úspěšnými odpaly překonal rekord extraligy.

Tempo má v sestavě i další silové pálkaře Martina Zelenku, Keiberta Petita a Marka Minaříka. Pražané celkem odpálili 44 homerunů, Draci polovinu. "Jdeme do toho s čistou hlavou. Myslím si, že to bude krásná série a svátek českého baseballu. Draci i my máme dobrou formu," uvedl manažer Tempa Lubomír Čuhel. "Drakům vychází pálka číselně o něco lépe. Na druhou stranu my máme více vícemetrových odpalů," doplnil.

Série začne pátečním utkáním od 19:00 v Brně, pak se budou domácí stadiony střídat. V sobotu se bude hrát v Praze a v neděli opět v Brně. K zisku titulu je třeba vyhrát tři zápasy, série skončí nejpozději 27. srpna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články