Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Softbalistky obhájily evropský bronz, tým si ale věřil na finále

Praha - S lehce rozporuplnými pocity se vrátily české softbalistky z mistrovství Evropy v Nizozemsku. Český výběr sice na turnaji v Rosmalenu obhájil třetí místo z předloňského domácího šampionátu, ambice omlazeného týmu ale sahaly přece jen o něco výš. "Třetí místo je krásné a jsme za něj určitě rády, ale s Nizozemskem jsme o postup do finále prohrály jen 0:1. Takže nás to trochu mrzí, moc jsme si chtěly o zlato zahrát," říká reprezentační chytačka Sabina Borecká.

Softball
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

S domácími favoritkami však česká reprezentace sehrála dva vyrovnané zápasy, v nadstavbové skupině prohrála až po nastavené směně a ve zmíněném semifinále podlehla pouze o bod, což je příslibem do budoucna. "Za těch osm let, co hraju v národním týmu, je hodně znát, že jsme se Nizozemkám a Italkám výrazně přiblížily. Už bylo vidět, že z nás mají respekt, do zápasů šly na maximum, a přesto to třeba Nizozemsku málem nestačilo," pochvaluje si druhá metařka Tereza Jakešová.

Je nám líto, video expirovalo.
Softbalistka Jakešová: Už dokážeme hrát vyrovnané zápasy i s favority

Semifinálový souboj nadhazovaček nakonec rozhodl jediný úspěšný nizozemský odpal. "Na pálce jsme přitom měly navrch, na hity jsme vyhrály 6:1, ale ten jejich přišel v důležitou chvíli. Nám se nepovedlo poskládat odpaly ve chvílích, kdy jsme měly běžce na metách. Přišly i nějaké běžecké chyby a toho Nizozemky dokázaly využít. Ony odpálily v pravou chvíli a to rozhodlo zápas," zhodnotila zápas Jakešová.

V soubojích vyrovnaných špičkových evropských celků rozhoduje každá maličkost a velkou roli hraje třeba i podrobný skauting. "Máme jednoho člena realizačního týmu, který se zabývá jenom skautingem. Sleduje každý důležitý zápas Italek, Nizozemek i Rusek a díky tomu dokážeme analyzovat silné a slabé stránky jejich pálkařek. A pak už je to o spolupráci catchera s nadhazovačkou, abychom zvolily ty správné nadhozy," objasňuje Borecká.

V pro softbal stěžejním souboji pálkařů s nadhazovačem záleží podle nejlepší české pálkařky na turnaji Jakešové zejména na zkušenosti. "Každá nadhazovačka má specifický styl a také nějakou silnou stránku, kterou ale většinou už před zápasem známe. Samozřejmě čím více času na pálce strávíte, tím lépe se na to dokážete připravit. A pak je nezbytná absolutní koncentrace na každý míč, jen pak na pálce dokážete splnit to, co se od vás očekává," vysvětluje Jakešová.

S očekávaným návratem softbalu do programu olympijských her v Tokiu svitla pro český tým naděje, že by se případně mohl jednou představit i pod pěti kruhy. Cesta za olympijským snem je ale velmi složitá, jistotu startu míval dříve pouze kontinentální šampion. "Olympiáda je pro nás obrovské lákadlo. Z našeho hlediska je skvělé, že ačkoliv jsme hodně omladily, neboť třetina týmu startovala na mistrovství poprvé, dokázaly jsme hrát vyrovnané zápasy a troufnu si říct, že to byl možná nejlepší reprezentační turnaj, co pamatuju. A to nám dává skvělý výhled do budoucna," soudí Jakešová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články