Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Softbalistkám pomohla příprava proti mužským soupeřům, poté dokázaly potrápit i silný Tchaj-wan

Velmi náročný program měly české hráčky v rámci Pražského softballového týdne. Reprezentaci čekalo mimo jiné několik zápasů proti Tchaj-wanu a Austrálii – tedy soupeřům, se kterými hrají výjimečně. Z jedenácti utkání si softbalistky připsaly sice jen dvě výhry, nasbíraly ale zejména velmi cenné zkušenosti. "Zlepšovali jsme se každým dnem," pochvaloval si reprezentační trenér Vojtěch Albrecht.

Softbalistky si pro nejbližší roky nastavily velmi vysoké cíle. Chtějí nejen patřit k elitním týmům v Evropě, uspět plánují i na světové úrovni a rády by se probojovaly na olympiádu, kam by se měl softbal vrátit na příštích hrách v Los Angeles.

I proto je pro ně důležité se pravidelně střetávat s nejlepšími týmy. "Odehráli jsme zápasy proti týmům z top deset světového žebříčku. Taková utkání mají pro hráčky obrovský přínos, protože špička je vyrovnaná a každá příležitost postavit se elitním soupeřům je vzácná," dodal Albrecht.

A Češky ukázaly kvalitu, hned na úvod porazily překvapivě Austrálii 4:2 a poté dokázaly přehrát Německo. A v závěru turnaje už domácí hráčky dokázaly potrápit i špičkový tchajwanský tým při těsných prohrách 2:3 a 3:4.

"V obraně dokážou Tchajwanky předvést hodně dobrých zákroků, na pálce jsou hodně kontaktní. Velmi dobře sledují míč, zpracovávají si nadhazovačku tak, aby jim hodila jejich oblíbený typ nadhozu," hodnotil Albrecht. "Je skvělé, že na konci turnaje už jsme s nimi hráli vyrovnané duely a připisovali si body."

České softbalistky
zdroj: Czech Softball autor: Grega Valančič

Na Pražský softbalový týden se reprezentantky připravovaly netradičně, proti mužským týmům z pražského přeboru. A to velmi úspěšně, z jedenácti soupeřů si vítězství připsaly pouze Pikes Praha a Eagles.

"Přínos projektu vyhodnocujeme, ale už v tuto chvíli je jisté, že pozitivní psychologický efekt zejména pro naše nadhazovačky byl patrný v utkáních proti Austrálii, Nizozemsku i Tchaj-wanu. V minulosti jsme vídávali u hráček přílišný respekt z pálkařů světových kvalit. To se letos vytratilo a to i díky tomu, že naše reprezentantky měly možnost stát proti pálkařům z mužských týmů," dodal Albrecht.

Nejvíce úspěšných odpalů ze všech týmů zaznamenala na turnaji Barbora Saviola, která v deseti utkáních dala 12 úspěšných odpalů a jeden homerun.

Šest hitů měla na svém kontě ještě Eliška Thompsonová a Ema Vodičková. Tou nejlepší domácí hráčkou v nadhazovacím kruhu byla Veronika Pecková, která zaznamenala 19 strikeoutů.

České hráčky se budou brzy přesouvat do Itálie, kde odehrají sérii dalších přípravných duelů proti světovým týmům.

Zdroj
softbal.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články