Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Softbalisté popáté v řadě nenašli v Evropě přemožitele. Ve vyrovnaném finále udolali Dánsko

Čeští softbalisté otočili vývoj finále na mistrovství Evropy a získali pátý titul za sebou. Na hřišti v Ledenicích zdolali Dány 4:2 a na turnaji neprohráli ani jediné utkání. Jako klíčová se ukázala šestá směna, ve které český tým v rychlém sledu získal čtyři body. Staronoví mistři starého kontinentu se už ve čtvrtek rovněž kvalifikovali na mistrovství světa, které se odehraje v roce 2022 na Novém Zélandu.

Utkání Česko - Dánsko na mistrovství Evropy
zdroj: ČTK autor: Ján Honza

"Jsem pyšný na kluky a na celý realizační tým, že jsme to zvládli. Vyhráli jsme páté mistrovství Evropy, což je vždycky těžké obhájit," řekl kouč Jaroslav Korčák.

K titulu měl národní tým dovést nadhazovač Michal Holobrádek, z jehož ruky létá míč rychlostí přes 130 km/h. Ve třetí směně ale povolil Dánům dva body a trenéři udělali změnu. Na "prkno" poslali mladého Jakuba Osičku, který zastavil útok soupeře a udělal jedenáct strikeautů.

Je nám líto, video expirovalo.
Korčák: Česká nejvyšší softbalová soutěž je nejlepší v Evropě

Dal tak týmu šanci na obrat. Pět směn domácí pálkaře k ničemu nepustil dánský nadhazovač Kim Hansen. "Věřil jsem a nepochyboval ani vteřinu o tom, že odpaly přijdou. Potřebovali jsme jen čas, abychom dánského nadhazovače nakoukali," prohlásil Korčák.

Šestou směnu rozjel odpalem Šulc, který po odpalu Malého snížil na 1:2. Po trefě kapitána Kleina vyrovnal Malý na 2:2 a Hansen pak situaci nezvládl. Dvakrát nadhodil tak nepřesně, že míč chytač nezastavil. Češi bodovali a otočili vývoj finále.

V poslední sedmé směně nedovolil Osička soupeřům odpálit. "Byl jsem v euforii z předešlého útoku, ve kterém jsme dali čtyři body. Soupeřům šel konec pálkařského pořadí, bylo ideální zápas zavřít, aby už nepřišli ti dobří. Přišla veliká úleva a radost," popisoval nadhazovač. Češi už na pálku nemuseli. Místo toho mohli s fanoušky oslavovat zlaté medaile.

Finalisté evropského šampionátu postoupili na mistrovství světa na Novém Zélandu, které bylo přesunuto na listopad příštího roku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články