Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Softbalisté budou doma útočit na pátý evropský titul v řadě, ženy chtějí po šesti letech medaili

Softbalové reprezentace mají před sebou v nadcházejících čtrnácti dnech vrchol sezony v podobě mistrovství Evropy a oba týmy touží po cenných kovech. Muži budou od pondělí v Ledenicích a Sezimově Ústí útočit na pátý titul v řadě, ženy by rády dosáhly na cenný kov o týden poději poprvé po šesti letech a nejlépe premiérově na zlato.

Softbalisté získávají na evropském šampionátu medaile pravidelně od jeho vzniku v roce 1993. Poslední čtyři ročníky ovládli.

"Rozhodně na to chceme navázat a nepřerušit to. Chceme vyhrát a nic jiného si nepřipouštíme," řekl trenér mužů Jaroslav Korčák.

Je nám líto, video expirovalo.
Softbalové reprezentace budou na ME usilovat o medaile

Do Česka se vrcholná akce vrací po dvou letech. Předloni hostilo poprvé mistrovství světa. Tým se od té doby obměnil, deset hráčů ukončilo reprezentační kariéru, a kvůli koronaviru výběr ani neměl možnost odehrát tolik zápasů. "Ale věříme si, že jsme připraveni," řekl Korčák.

Hlavní hvězdou zůstává nadhazovač Michal Holobrádek. "Hrát doma je vždycky skvělé a doufám, že skončíme nejhůře druzí," uvedl Holobrádek. Finalisté ME postoupí na mistrovství světa na Novém Zélandu, které bylo přesunuto na listopad 2022.

Turnaje se zúčastní osm celků a největšími soupeři Česka jsou tradičně Nizozemsko a Dánsko. První dva týmy po základní části se v Ledenicích utkají o titul, na finále mohou do hlediště na rozdíl od ostatních dnů fanoušci. Vstupenky stojí sto korun.

Softbalistky se nedostaly do olympijského turnaje a Euro od 27. června do 3. července v italském Friuli je pro ně hlavním turnajem roku. Ke stupňům vítězů by tým měla dotáhnout nadhazovačka Veronika Pecková.

"Zápasů v posledních dvou letech jsem moc neodehrála, ale začala extraliga a měly jsme přípravné zápasy. Formu postupně hledám, ale jsem přesvědčená, že budu rozházená," ujistila Pecková, která loni strávila sezonu v Japonsku, ale do zápasů zasáhla minimálně.

Softbalistky odehrály i přípravný zápas proti mužským týmům z českých soutěží. "Je to z nouze ctnost, ale zatím to je velmi přínosné. Děvčata projevila odvahu, a když vybereme správného soupeře, tak můžeme získat, co potřebujeme," řekl trenér žen Vojtěch Albrecht.

Favoritkami turnaje jsou opět Italky a Nizozemky, které si rozdělily v poměru 11:10 všechny předešlé evropské tituly. Češky se mezi ně zkusí vklínit. "Cílem je dostat se do finále a ideálně finále vyhrát, i když to nebude vůbec lehké," uvedl Albrecht. Češky byly nejlépe dvakrát druhé v letech 1999 a 2001, poslední medaili mají z roku 2015, kdy skončily bronzové.

Pokud Češky získají premiérový titul, zahrají si za rok v americkém Birminghamu Světové hry, na které byl softbal žen zařazen, jelikož v Paříži v roce 2024 na olympiádě nebude.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články