Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Situace v českém baseballu se lepší, říká ředitel PBT Bagin

Londýn - Pražský baseballový týden (PBT) je považován za jeden z nejprestižnějších turnajů v Evropě. Jeho 36. ročníku se zúčastnila šestice mužstev. Trofej pro vítěze putovala už počtvrté do rukou hráčů mezinárodního výběru International Stars v čele s olomouckým nadhazovačem Maxwellem MacNabbem. Američan totiž "vynuloval" ve finále pálkaře české reprezentace. O prestižním měření sil v hlavním městě, o skladbě vítězného mužstva a budoucnosti národního týmu hovořil ředitel PBT Jan Bagin.

Baseball
zdroj: ČTK autor: Salajka Martin

"Po sportovní stránce se nám turnaj vydařil. K vidění byl kvalitní baseball," započal hodnocení Bagin. Do pražské Krče dorazili kromě výše zmíněných celků ještě International Future Stars (mezinárodní výběr hráčů do 23 let, pozn. autora), reprezentace Ruska, Německo do 23 let a Česko do 23 let.

International Stars triumfovali počtvrté z pěti dosavadních ročníků a potvrdili roli největšího favorita. K sestavení družstva jsou ovšem zapotřebí zkušenosti. "Je to velmi náročné zejména logisticky. Manažer Justin Prinstein vybírá hráče, kteří působí v nejlepších evropských soutěžích - v Holandsku, v Německu, ve Francii nebo ve Španělsku. Dává je dohromady podle rozpisu turnaje. Účastní se i Američané z české extraligy, což zvyšuje sílu jak na pálce, tak na nadhozu," pokračoval Bagin.

Je nám líto, video expirovalo.
Juněc kraloval pálkařům, Češi skončili na PBT druzí

Hlavní rozdíl mezi českým a mezinárodním týmem vidí v roli baseballu jako sportu - dřívější začátek kariéry, penzum utkání a také podstatně větší konkurence znamená, že když se hráči ze Spojených států, Latinské Ameriky či Asie přesunou do Evropy, patří mezi nejlepší ve svých klubech.

"U nás se situace hodně zlepšuje, ale pořád ještě zaostáváme především v zápasových zkušenostech," řekl Bagin.

Druhým dechem ovšem potvrdil, že na turnaj každoročně jezdí skauti ze zámoří. Čeští baseballisté podle něj mají šanci bojovat o angažmá v zahraničí. "Někteří jsou v jejich hledáčku. Byli tady skauti z New York Yankees či Pittsburghu Pirates. Několik hráčů už podepsalo kontrakty s kluby z prestižní Major League," dodal.

"Funguje to tak, že po podpisu smlouvy putují do nižších farmářských týmů a tam se prostě musí ukázat. Tento proces trvá třeba dva roky." Budoucnost české reprezentace proto i z tohoto důvodu vidí pozitivně. "Přibývá mládež, zlepšují se podmínky na jednotlivých stadionech," zakončil Bagin.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články