Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Sen o startu v MLB nevzdal. Cesta vede přes chytání, říká Červenka

Je největší postavou české reprezentace. Martin Červenka se rok za rokem přibližuje startu v baseballové MLB. Letos si zkusil jarní kemp celku Baltimore Orioles a v závěru sezony byl prvně povolán do farmářského týmu Norfolk v tzv. Triple A, druhé nejvyšší lize v USA. Nyní pomáhá českému výběru v olympijské kvalifikaci. Přímý přenos utkání Česko - Itálie sledujte od 19:50 na webu ctsport.cz.

Martin Červenka v dresu Baltimore Orioles
zdroj: Czech Baseball Association autor: Jan Beneš

"Bohužel ale nedokážu říct, jak daleko či blízko MLB teď jsem. Strávil jsem v Americe další sezonu, podíval jsem se do Triple A a věřím, že každá zkušenost mě posouvá dál," řekl šestadvacetiletý Červenka, který je jediným profesionálem české reprezentace.

Systémem amerických soutěží stoupá Červenka devět let a má šanci jako první Čech hrát MLB. Hraje na pozici chytače a právě díky kvalitám na "zadákovi" si myslí, že má šanci proniknout mezi elitu.

"Přijde-li povolávák, tak díky chytání," věří. Důležitou součástí je ale také umění na pálce. Pražský rodák nepatří k hráčům, kteří trefují velký počet homerunů. "V Americe jsou kvalitnější pálkaři, mají více síly. Nahoru mě posune chytání," zopakoval 193 cm vysoký hráč.

Uplynulou sezonu začal Červenka v třetí lize, po solidním startu měl trochu útlum a pak se zranil. Schytal při startu na pálce ránu nadhozem a měl zlomené žebro. Po návratu a rozehrání v nižší soutěži přišla pozvánka do Norfolku.

Martin Červenka (vpravo)
zdroj: Česká baseballová asociace autor: Jan Beneš

"Je to i trochu o štěstí," vyprávěl, že dostal šanci za jiného chytače, s kterým se tým rozešel. "Byl jsem rád, že jsem se na poslední měsíc posunul výš a dařilo se mi na pálce," řekl Červenka.

Prožil devátou americkou sezonu, v které hraje jeden zápas za druhým a nemá prakticky žádné volno. "Máme asi dvanáct dnů," přiblížil a dodal: "Když je čas, zajdu na golf nebo s přítelkyní k moři. Jinak si to vynahradím v zimě, ale nedokážu si představit, že spoluhráči v Americe mají rodiny. To musí být těžké."

Nyní ukazuje své schopnosti v reprezentaci. Tříbodovým homerunem pomohl týmu k pátému místu na ME a k postupu na kvalifikaci OH. "Bylo zcela přirozené přijet, když to šlo," neváhal. České národní barvy oblékl po třech letech. "Je fajn zase na lavičce slyšet a pokecat si česky, ale na hřišti občas něco řeknu anglicky."

Je nám líto, video expirovalo.
Baseballisty čeká těžký duel s Italy

Ocenil zlepšení kvality mladých nadhazovačů a sám se nepovažuje za spasitele. "Jeden hráč to nedokáže vytrhnout, je to týmový sport. Proto bych neřekl, že jsem pod tlakem okolí nebo sám sebe. Hraju pro radost a snažím se pomoct týmu vyhrávat," řekl.

Už po letošní sezoně se ukáže, jaké má šance. "Chci dostat co nejlepší smlouvu," usmál se. "Zase bych chtěl někde na jarní tréninkový kemp celku MLB. Doufám, že něco dobrého přijde. Je mi jedno, v jakém budu týmu. Chci dostat příležitost hrát," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články