Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Při oslavách kulatin se jen nebilancuje. Baseballisté se nechtějí vzdát olympijského snu

Praha – Historie pálkovacích sportů baseballu a softballu se u nás začala psát před padesáti lety. Existenci přitom neměly vždy zaručenou a jejich vnímání bylo leckdy jako na houpačce – komunisté je považovali za produkt imperialismu, po sametové revoluci zase přišel určitý boom a výrazné zvýšení členské základny. Nyní zažívají kulaté jubileum a baseball se zároveň připravuje na vrchol oslav, jímž bude v září 2014 mistrovství Evropy. Hostem pořadu Téma pro hosty byl předseda České baseballové asociace Petr Ditrich.

Baseball
zdroj: ČTK autor: Salajka Martin

50 let existence v České republice – pro mnoho nezainteresovaných možná až překvapivě vysoké číslo. "To je ještě jenom organizovaný baseball a softball. První softballové zápasy se tady hrály ve dvacátých letech, ale až v roce 1963 se začalo hrát organizovaně a byl založen první svaz. V roce 1964 se pak začaly hrát první soutěže," ilustruje Ditrich počátky pálkovacích sportů v tehdejším Československu.

Za doby normalizace však oba paběrkovaly a byly to spíše skupiny nadšenců, kteří je udržovaly při životě. "Naštěstí se baseball hrál na Kubě, takže z toho se dalo trochu profitovat. Po revoluci v devadesátých letech zase přišel velký boom," dodává předseda České baseballové asociace (ČBA).

Česko se spolu s Německem ujme pořadatelství ME

Za špičky evropského baseballu je považováno Holandsko a Itálie, ani čeští baseballisté si však nestojí špatně. "My jsme měli docela smůlu, protože jsme byli opravdu jen malinký kousek od finále minulého mistrovství Evropy. Porazili jsme Holandsko, což se stalo po mnoha letech, že je vůbec nějaký jiný tým než Itálie porazil. Určité sebevědomí tedy máme, na druhou stranu je třeba říct, že ta špička je velice vyrovnaná," podotýká Ditrich. "Skupina není špatná. Začínáme s Ruskem, pak je Holandsko, Chorvatsko, Řecko. Porážku s Holandskem bych asi přežil, ale v těch ostatních zápasech bychom mohli být úspěšní," dodává.

Petr Ditrich:

"Vůbec poprvé budeme hrát ve více zemích. Tentokrát bude základní skupina, kde bude hrát český tým, v Ostravě. Druhá skupina s německým týmem bude v Regensburgu. Finálová část se pak bude hrát v Brně a Třebíči."

Baseball
zdroj: AP autor: Bill Kostroun

Baseball vypadl z programu olympijských her, určitá šance na návrat však existuje vzhledem ke konání OH v roce 2020 v Tokiu. "Tam si myslím, že nemít baseballový turnaj, by byla obrovská škoda. A to pro všechny, protože tam je stadion pro padesát tisíc diváků, hraje se každý den. Pro Japonce je baseball sport číslo jedna," míní Ditrich o možnosti návratu na olympijskou scénu.

Srazilo baseball vyřazení z olympijského programu? "Celkově určitě. V České republice je ta podpora ještě solidní a my jsme ztratili spíše příležitost k tomu se posunout někam dál, ale v jiných zemích Evropy je to dost tragické. Tam ten propad je masivní," dodává předseda ČBA Ditrich.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články