Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Pražský baseballový týden startuje v sobotu, Češi se střetnou se světovými jedničkami

Česká reprezentace se na Pražském baseballovém týdnu představí ve skupině A se světovými jedničkami z Japonska a pětkami z Tchaj-wanu. Univerzitní tým a výběr do 23 let asijských zemí změří síly kromě Česka ještě s Německem. Druhý nejstarší turnaj v Evropě startuje v sobotu a čeští baseballisté v něm navazují na loňské vítězství s omlazenou sestavou. Přímé přenosy českých zápasů sledujte na ČT sport a ČT sport Plus. 

Japonský baseballista
zdroj: Reuters autor: Kim Kyung-Hoon

Reprezentace se v předstihu začíná chystat na World Baseball Classic v roce 2026, kam se kvalifikovala na loňském historickém turnaji. "Pražský týden pro nás představuje Den 1 přípravy. Máme 20 měsíců, abychom obstáli. Možná právě Tchaj-wan, pokud se na WBC 2026 kvalifikuje, tam pak může být náš první soupeř ve skupině," uvedl trenér české reprezentace Pavel Chadim.

Konkurenci si pochvaluje. "Japonci přivezou budoucí hvězdy Nippon League a americké MLB. Někteří už hráli i za áčko proti výběru Evropy. Spolu s Tchaj-wanem tu máme dva týmy z Top 5, až se budím, jestli to není už moc. Navíc ještě Německo. Loni jsme byli na domácím mistrovství Evropy pátí, Němci čtvrtí. Vždycky je dobré měřit se s někým, kdo vám stojí v cestě za medailí," řekl český kouč.

"Pro mě je neuvěřitelné, že takhle nejkvalitnější soupeři, kteří tu kdy byli, tak jsou právě ti, proti kterým dostaneme šanci," řekl vnitřní polař české reprezentace Šimon Blažek.

Tradiční červnový termín asociace posunula na červenec, aby mohla oslovit týmy směřující na vyhlášený turnaj v nizozemském Harlemu. "Vyplatilo se. Oba asijské týmy budou hrát na obou turnajích a ušetří za letenky. Tchaj-wan nás ještě požádal na středu o přátelský zápas, aby rozehrál náhradníky, pak hned odletí do Amsterdamu," poukázal Chadim.

Čtyřicátý třetí ročník pražského turnaje navštíví americký velvyslanec Bijan Sabet i japonský velvyslanec Kansuke Nagaoka, kterým bude svěřen slavnostní nadhoz. Pořadatelé chtějí zúročit zkušenosti z loňského úspěšného mistrovství Evropy a fanouškům nabídnout vysoký standard. Vstupenky jsou stále v prodeji.

"Je to jednodušší v tom, že se hraje v jednom městě a ve dvou areálech. Devět týmů je docela hodně, ale organizačně jsme připraveni a věříme, že vyjde počasí. Jsem přesvědčen, že do areálu přijde hodně lidí," avizoval předseda České baseballové asociace Petr Ditrich.

Češi obhajují loňské prvenství. "Máme šanci zahrát si zrovna proti nejkvalitnější konkurenci, jaká tu kdy byla. Navíc na mém domácím hřišti, takže se moc těším. Hodně našich kluků má zkušenosti z Ameriky, které já nemám, takže musím dál makat, abych se v reprezentaci udržel," řekl Šimon Blažek z pražských Eagles.

Národní tým zahajuje éru zkoušení a omlazování. "Klukům věřím, šanci mají, ale neodepisuju nikoho. Když mladí šanci neuchopí, tak tam nebudou," dodal Chadim.

V Praze je také americký novinář Michael Clair, který se dlouhodobě věnuje MLB. Připravuje knihu o raketovém vzestupu českého baseballu, podrobně ho sleduje již dva roky. Má kontrakt s University of Nebraska Press, což je jedno z největší baseballových nakladatelství v USA.

Zápasy českých baseballistů:

Sobota 6. července

19:00 Česko – Tchaj-wan

Neděle 7. července

19:15 Česko – Německo (ČT sport a ČT sport Plus)

Pondělí 8. července

18:45 Česko – Japonsko (ČT sport a ČT sport Plus)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články