Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Pražský baseballový týden je přípravou české reprezentace před ME

Praha - Přípravou české reprezentace před zářijovým mistrovstvím Evropy je již 35. ročník Pražského baseballového týdne. Letos jsou v turnaji jen čtyři účastníci, protože z ekonomických důvodů kvůli kvalifikaci World Baseball Classic nepřijel žádný další evropský tým. V areálu krčského celku Eagles se hraje od středy až do soboty.

Pražský baseballový týden
zdroj: ČTK autor: Martin Salajka

"Měli jsme domluvený reprezentační výběr Francie, Německa a další týmy, bohužel z ekonomických důvodů nemohly přijet. Stále je vidět, že baseball není olympijským sportem, rozpočty nejsou takové. Snad se situace změní," vysvětlil Jan Bagin, ředitel turnaje, který se hraje od roku 1980.

Původně měla na turnaji startovat i reprezentace Pákistánu. "Z její účasti ale zatím sešlo kvůli problémům s vízy," ozřejmil Bagin, který ale věří, že asijský výběr nakonec do dějiště turnaje dorazí a sehraje zde exhibiční utkání s českými soupeři.

Soupeři mají kvalitu a měli by pořádně prověřit český národní tým

Vyzyvateli českého národního týmu tak jsou juniorský reprezentační výběr do 23 let a dále americké kluby Drob Bears a International Stars. "Ty jsou sestavené z amerických a australských baseballistů, kteří hrají ve všech nejvyšších evropských ligách. Půjde opravdu o kvalitní hráče a těžké soupeře pro naše reprezentace," dodal Bagin.

Pro české "áčko" je turnaj ostrou přípravou na zářijové mistrovství Evropy v Nizozemsku. "Je to poslední společná akce, kde mají hráči možnost se ukázat trenérům pro finální soupisku evropského šampionátu. Vyzkoušíme je také v jiných herních situacích," uvedl Michal Müller, manažer české reprezentace.
 
"Je to jednoznačně jedna z nejdůležitějších příprav pro zářijové turnaje, jako je většinou mistrovství Evropy. Je cítit, že hráči bojují o místo v nominaci, ale na druhou stranu v týmu vládne přátelská nálada. Ale samozřejmě chceme turnaj vyhrát, je to prestižní záležitost pro českou reprezentaci," potvrdil vnější polař Matěj Hejma.

Matěj Hejma o ambicích národního týmu vybojovat pro Českou republiku premiérový cenný kov z evropských šampionátů:

"Mentalita mužstva pod trenérem Griffinem se hodně změnila. Je nám vštěpováno, že chceme vyhrát s každým týmem a s tím pojedeme i na mistrovství Evropy, abychom odtamtud přivezli minimálně tu první medaili."

Již tradičně se hraje zároveň i Pražský softballový týden a o prvenství bude bojovat sedm týmů - česká reprezentace do 22 let a 19 let, domácí 7Days HBR, německý Haar Disciples, Polsko, výběr USA a Německa.

Součástí týdne je charitativní zápas pro děti nemocné cystickou fibrózou, v exhibici se představí sportovní komentátoři na straně ČT sport (ve středu od 17:00) a proti nim Real Top team herce Ivana Trojana. Předávat se bude půl milionu korun. Specialitou je divácká soutěž: každý den získá jeden vylosovaný divák vyhlídkový let balonem nad Prahou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články