Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Parádní start českých baseballistů, Rakušané si ani neškrtli

Rázným vítězstvím vstoupili čeští baseballisté do úvodního zápasu ME proti rakouskému výběru. Svěřenci trenéra Radima Chadima v Ostravě díky dobrému výkonu debutanského nadhazovače Tomáše Ondry i dvěma homerunům přehráli své soupeře 9:0 a zapsali si první důležité body ve skupině A. Postup do čtvrtfinále by si Češi mohli zajistit výhrou nad Řeckem, které podlehlo Španělsku 1:14. Přímý přenos utkání Česko – Řecko sledujte živě v pondělí od 17:20 na ČT sport a ČT sport Plus.

Češi měli před vyprodanými tribunami od začátku duel ve svých rukách. Po dvou směnách vedli 4:0, téměř dva tisíce fanoušků pak nadchly také homeruny Matěje Menšíka a Martina Červenky. Reprezentanti zakončili utkání v obraně s čistým kontem.

"Hlavně bych chtěl poděkovat divákům, kteří nám vytvořili skvělé prostředí. Díky nim jsme od první minuty byli klidní a nadhazovači podali fantastický výkon. Celkově to byl vyvážený výkon na všech pozicích. Tak se chceme prezentovat, abychom reagovali na soupeře a byli vyvážení v obraně i útoku," řekl trenér Chadim.

Evropský šampionát se koná v Česku po devíti letech. Národní tým chce získat v domácím prostředí historicky první medaile. Dosud byli Češi nejlépe čtvrtí právě v roce 2014.

Utkání na hřišti Arrows Ostrava předcházel slavnostní ceremoniál s nástupem vlajkonošů a završený ohňostrojem. Češi vstoupili do zápasu sebejistě. V úvodní směně se po krádeži Vojtěcha Menšíka dostali do skórovací pozice a po Červenkově odpalu získali první bod.

Ve druhé směně přidali další body Martin Mužík, Arnošt Dubový a znovu Vojtěch Menšík. Rakouští pálkaři dále vycházeli při nadhozech debutujícího Tomáše Ondry naprázdno a v případě odpalů naráželi na pozornou českou hru v obraně. "To bylo určitě důležité. Vedení 4:0 po druhé směně tým a nadhazovače strašně zklidní. A Tomáš Ondra to potom dotáhl na skvělou nulu v šesti směnách," uvedl Chadim.

Češi zvýraznili náskok v páté směně. Hned v jejím úvodu rozjásal tribuny premiérovým českým homerunem Matěj Menšík, pro další body později doběhli Mužík a Dubový.

Ani výměna nadhazovače Rakousku nepomohla

Rakušané vystřídali před šestou směnou nadhazovače, zkušeného Christiana Tomsicha nahradil Brian Fürböck. Ani ten ale český útok nezastavil a Červenka odpálil další homerun. "Každý homerun je moc hezký, takže jsem si ho užil. Jsem rád, že jsme na jejich nového nadhazovače dovedli hned zatlačit, alespoň tímto odpalem. I ostatní kluky to třeba nakoplo," podotkl Červenka.

Rakušané se sice později dostali po výměnách českých nadhazovačů dvakrát na druhou metu, více ale nezvládli. Poslední český bod přidal v osmé směně Matěj Menšík a tým trenéra Chadima zavřel duel další stoprocentní hrou v obraně.

V pondělí se Češi na ostravském hřišti utkají s Řeckem. "Budeme zase favorit, ale rozhodně ne tak velký jako s Rakouskem. Jsou to mladí Američané, agresivní a zvyklí z amerických škol bojovat do poslední chvíle. Myslím, že to nebude takhle jednoduchý zápas," řekl Chadim. "Proti Řecku bych chtěl, abychom zopakovali výkon na kopci, udrželi co nejméně bodů a nejlépe hrát s nulou. S nulou se totiž neprohrává," dodal Chadim.

Mistrovství Evropy baseballistů v Česku:

Skupina A (Ostrava):
Španělsko – Řecko 14:1 po 7. směně, Česko – Rakousko 9:0.

Skupina B (Třebíč):
Itálie – Maďarsko 15:2 po 7. směně, Švédsko – Velká Británie 0:4.

Skupina C (Brno):
Chorvatsko – Ukrajina 11:1 po 7. směně, Francie – Nizozemsko 0:9.

Skupina D (Praha):
Izrael – Švýcarsko 14:1 po 7. směně, Německo – Belgie 15:4 po 7. směně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články